25 Μαΐου 2022

Το δημοφιλές ρόφημα που μπορεί να βλάψει το έντερο σας

Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ποτών και τροφών που παρασκευάζονται με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες τους έχουν βοηθήσει να χάσουν βάρος και να ελέγξουν το σάκχαρο στο αίμα. Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, υποδηλώνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να μεταβάλλουν το μικροβίωμα στο έντερο, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία μας.

Ποια τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να ανατρέψουν την εντερική ισορροπία

Περισσότερες από 12 μελέτες σε ζώα και ανθρώπους τα τελευταία χρόνια εξέτασαν τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση γλυκαντικών. Αν και δεν δείχνουν οριστική αιτία και αποτέλεσμα, πολλές από αυτές τις μελέτες υποδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να βλάψουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου, να παίζουν ρόλο στη δυσανεξία στη γλυκόζη, ακόμη και να βλάψουν την εντερική επένδυση, οδηγώντας σε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκε το 2021 στο International Journal of Molecular Sciences, έδειξε ότι τρία ευρέως χρησιμοποιούμενα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να κάνουν δύο τύπους βακτηρίων του εντέρου επιβλαβείς για την υγεία μας.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι ορισμένα από τα γλυκαντικά που βρίσκονται πιο συχνά σε τρόφιμα και ποτά –σακχαρίνη, σουκραλόζη και ασπαρτάμη– μπορούν να κάνουν τα «υγιή» βακτήρια του εντέρου να γίνουν παθογόνα», δήλωσε ο Δρ Havovi Chichger, βιοϊατρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Ηνωμένο Βασίλειο κι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πόσα αναψυκτικά την ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβή για το έντερο;

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, σε συγκέντρωση ίση με δύο κουτιά αναψυκτικού διαίτης, συνέβαλλαν ώστε δύο επιβλαβείς τύποι βακτηρίων του εντέρου  -το E. coli και το E. Faecalis- να προσκολληθούν στα επιθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα τοιχώματα του εντέρου, καταστρέφοντάς το (το E. Faecalis είναι γνωστό ότι διασχίζει το εντερικό τοίχωμα και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος όπου μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε λεμφαδένες και όργανα). «Αυτές οι παθογόνες αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εισβολή των δικών μας βακτηρίων του εντέρου και στην πρόκληση βλάβης στο έντερο μας, η οποία μπορεί να συνδεθεί με μόλυνση, σήψη και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων», λέει ο Chichger.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -βασιζόμενες σε δεκαετίες μελετών- έχουν καθορίσει ότι και τα τρία προαναφερόμενα γλυκαντικά είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Το «κλειδί» εδώ, όπως και σε αρκετές άλλες διατροφικές συνήθειες, είναι το μέτρο.

 .vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: