13 Μαΐου 2022

Στις Βρυξέλλες επιμελητηριακή αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου


 Συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης για το ευρωπαϊκό σύστημα διατροφικής σήμανσης Nutriscore μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτή Μαρίας ΣπυράκηΣε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης για το ευρωπαϊκό σύστημα διατροφικής σήμανσης Nutriscore, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου, στην έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ενδεκαμελής αποστολή του Επιμελητηρίου Πιερίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Ηλία Χατζηχριστοδούλου, μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη.

Στην ομάδα εκπροσώπησης του Επιμελητηρίου Πιερίας συμμετείχαν επίσης η Α’ αντιπρόεδρος Ματούλα Βελώνη, ο Β΄ αντιπροεδρος Γιάννης Πεΐδης, ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Κόκκινος, η Οικονομική Επόπτης Χάιδω Παπαχατζή, ο υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος Δημήτρης Αλμαλιώτης, η πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών Βίνα Φλογέρα και τα μέλη του Δ.Σ Μαρία Δέλιου και Σμαρώ Γιαννούλη.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων από την Ελλάδα, η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στο προωθημένο σε ευρωπαϊκές χώρες σύστημα εμπρόσθιας επισήμανσης Nutriscore, το οποίο, όπως υπογράμμισε, παρουσιάζει στρεβλώσεις όσον αφορά στη διατροφική αξία σημαντικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, που βάσει αυτής θα κατατασσόταν στα λιπαρά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διατροφική του αξία και οι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητές του.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο οποίο η αξία των μεσογειακών προϊόντων διατροφής, που είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένη διεθνώς - μεταξύ αυτών των ελληνικό λάδι και μέλι- θα πρέπει να διαχωριστούν στην κατάταξη από τα τυποποιημένα- επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο Δράμας, το Επιμελητήριο Σερρών, το Επιμελητήριο Κιλκίς, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Γεύμα προς τιμή της Μαρίας Σπυράκη με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

Προς τιμή της Μαρίας Σπυράκη η οποία επιφύλαξε μια άψογη φιλοξενία στους εκπροσώπους των ελληνικών επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου παρέθεσε δείπνο στο ελληνικό εστιατόριο “Strofilia” των Βρυξελλών, με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Το “παρών” έδωσαν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στο Βέλγιο Διονύσης Καλαμβρέτζος, ο Έλληνας Πρόξενος στο Βέλγιο Βασίλης Ζάρμπαλης, ο Εμπορικός Ακόλουθος Τάσος Παπαθωμάκος, η διευθύντρια των Ευρωεπιμελητηρίων Λίνα Κωνσταντινοπούλου και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες Θωμάς Θωμόπουλος.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κ. Σπυράκη για τη φιλόξενη υποδοχή όλων των επιμελητηριακών αποστολών και τη διαχρονική στήριξη που παρέχει στους έλληνες επιχειρηματίες με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Δεν είναι υπερβολή να πω ότι πρόκειται για μια γνήσια πατριώτισσα που εργάζεται άοκνα για το καλό της πατρίδας μας. Περιποιεί τιμή για όλους του Έλληνες που άνθρωποι όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Μαρία Σπυράκη βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες με τη γνώση και την αγάπη τους για την Ελλάδα” σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας στο καλωσόρισμά του.

Από την πλευρά της η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες κλίμακας που θα πρέπει να γίνονται σε εθνικό επίπεδο και όχι “μεμονωμένες” όπως είπε χαρακτηριστικά. “Τίποτα δεν είναι εύκολο, ωστόσο, όπως μπορούμε και αναδεικνύουμε τις ανάγκες, μπορούμε να βρούμε και τις λύσεις. Μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα αρκεί να έχουμε τις κατάλληλες πληροφορίες, τα κατάλληλα επιχειρήματα και να δουλέψουμε σκληρά με τον ευρωπαϊκό τρόπο και με την ευελιξία που μας διακρίνει” υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε εδώ στις Βρυξέλλες με ανθρώπους της ζώσας οικονομίας. Είναι επίσης ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι ανάμεσα σε συμπατριώτες μου. Εμείς οι Μακεδόνες επικοινωνούμε με τα μάτια. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Σε αυτή τη οικογένεια του Βορρά ανήκει και η Μαρία Σπυράκη” ανέφερε ο κ. Σχοινάς ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες μπροστά στις οποίες βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πανδημία, την πρώτη μετά το 1918, όπως είπε, έως τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Το λέω με ένα μείγμα μετριοπάθειας και περηφάνιας: με γεμίζει χαρά το γεγονός ότι τα καταφέραμε”.

Ο κ. Σχοινάς μνημόνευσε επίσης τον αείμνηστο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστο Μέγκλα λέγοντας ότι “είμαι σίγουρος ότι μας βλέπει από ψηλά και μας χαίρεται”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: