29 Μαΐου 2022

Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου

 Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου

 Του Μάριου Φραγκούλη Πλαστικού Χειρουργού, Επικεφαλής Ομάδας Πλαστικών Χειρουργών & Υπεύθυνος Ιατρείου Όγκων Δέρματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Ο καρκίνος του δέρματος και στην Ελλάδα είναι ο πιο συνήθης καρκίνος του ανθρώπου.

Συνηθέστερα εμφανίζεται στην κεφαλή και τον τράχηλο , δηλαδή σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο πολύ, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο καρκίνος του δέρματος είναι καρκίνος που προκαλεί χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας συγκριτικά με άλλους καρκίνους. Δυστυχώς όμως τα νεοπλάσματα αυτά είναι πηγή αυξημένης νοσηρότητας και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα. Σε παραμελημένες περιπτώσεις  μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον ασθενή. Δερματικός καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με υψηλότερη συχνότητα την 20ετία μεταξύ των 40 και 60 ετών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων δερματικού καρκίνου σε νεώτερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων. Έτσι, οποιοδήποτε μη συνηθισμένο ογκίδιο αναπτύσσεται στο δέρμα και επιμένει για περισσότερο από 3 μήνες, θα πρέπει να εξετάζετε από εξειδικευμένο   ιατρό  στην ογκολογία του δέρματος .

 Αίτια ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος

Το βασικό αίτιο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αλλά και άλλων πηγών. Ο καθένας από εμάς μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του δέρματος άσχετα από το χρώμα του δέρματος, την ηλικία, το επάγγελμα ή τον τόπο διαμονής μας.

 Άτομα με  ανοιχτόχρωμο δέρμα , φακίδες , ανοιχτόχρωμα μάτια- μαλλιά, που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, εργάζονται ή αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους ζουν σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα η έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή με ακτινοβολία σε  παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κινδυνεύουν σαφώς περισσότερο.

Σημάδια και συμπτώματα των δερματικών καρκίνων

Κάθε ανώμαλη κατάσταση του δέρματος που δεν επουλώνεται σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Κάθε πληγή, έλκος, ή κρούστα στο δέρμα, ή λευκή κηλίδα στα χείλη που δεν επουλώνεται.

Κάθε σπίλος (ελιά) που φαίνεται να μεγαλώνει γρήγορα.

Κάθε σπίλος που αλλάζει σχήμα ή χρώμα.

Κάθε σπίλος που αιμορραγεί ή προκαλεί κνησμό.

 

 Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος μπορεί να γίνει με την αφαιρετική βιοψία ή και τμηματική βιοψία όταν είναι κάποιος μεγάλος όγκος, σε ειδική θέση και αν ο θεράπων αμφιβάλλει για τη μακροσκοπική του διάγνωση. Είναι σημαντικό λοιπόν η ύποπτη αλλοίωση να φτάσει στον παθολογοανατόμο ολόκληρη. Δεν υπάρχει κανένας άλλος αναίμακτος τρόπος της απόλυτης διάγνωσης και θεραπείας ενός δερματικού καρκίνου. Η χρήση κρυοθεραπείας ή Laser δεν ενδείκνυται για την αφαίρεση τέτοιων αλλοιώσεων καθώς οι ιστοί καίγονται και η ιστοπαθολογική διάγνωση γίνεται αδύνατη.

Παίρνουμε μέτρα προστασίας

  • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μεταξύ 11:00-17:00.
  • Προστατεύεστε  από τον ήλιο φορώντας  καπέλο , μπλούζα , γυαλιά , ομπρέλα .
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη .
  • Ελέγχετε το δέρμα σας συχνά για ύποπτες αλλοιώσεις..dunant.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: