12 Μαΐου 2022

Πώς το μυαλό επηρεάζει την φυσική μας κατάσταση

Δοκιμάζουμε εύκολες πρακτικές για να ενισχύσουμε την φυσική μας κατάσταση με τη δύναμη του μυαλού μας

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μυαλό με το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει τους παλμούς μας να αυξάνονται όταν νιώθουμε άγχος; Ή το στομάχι μας να δένεται κόμπος όταν βλέπουμε τον αγαπημένο μας; Πώς λοιπόν αυτή η συμβίωση σώματος και μυαλού μπορεί να δουλέψει προς όφελός μας; Πώς μπορούμε να εξασκηθούμε για να αποκτήσουμε τα μέσα ώστε να «ξεγελάμε» το μυαλό; Όποιος και να είναι ο στόχος μας, αναφορικά με την φυσική μας κατάσταση μπορούμε να τα καταφέρουμε με τους εξής τρόπους:

Ενισχύουμε την Μυϊκή Μνήμη

Όσο πιο πολύ ασκούμαστε, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η αντοχή μας. Όσο πιο πολύ μεγαλώνει η αντοχή μας, τόσο πιο πολύ ασκούμαστε και τόσο λιγότερη κούραση νιώθουμε. Ένα άλλο όμως, όχι και τόσο γνωστό όφελος, της επαναλαμβανόμενης άσκησης είναι η μυϊκή μνήμη. Με την μυϊκή μνήμη όσο περισσότερο εξασκείται κάποιο μέρος του σώματος τόσο ενισχύονται οι σύνδεσμοι μεταξύ κεντρικού και νευρικού συστήματος. Επιπλέον όσο μεγαλύτερη εμπειρία αποκτάμε για κάτι, τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να ξεκινήσει την κίνηση και να λάβει πληροφορίες. Εν ολίγοις επανάληψη μήτηρ μαθήσεως ακόμα και για το νευρικό μας σύστημα.

Βγάζουμε την αποτυχία από το πλάνο

Το σώμα μας μπορεί να πετύχει τεράστιο όγκο δουλειάς όταν το μυαλό μας είναι δυνατό. Μόλις όμως το μυαλό μας, μας εγκαταλείψει, συνήθως, εγκαταλείπει και το σώμα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέσουμε έναν μεγάλο στόχο στο μυαλό μας, όπως για παράδειγμα να ανεβούμε σε ένα βουνό, θα βοηθούσε πολύ να έχουμε πιστέψει από πριν ότι θα τον πετύχουμε.

Ασκούμε την νευροπλαστικότητα

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά. Όχι μόνο στο σώμα μας αλλά και στην ψυχολογία μας. Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους μας πια ότι φτιάχνει η διάθεσή μας λόγω της απελευθέρωσης ενδοφρινών. Η επαναλαμβανόμενη άσκηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο γνωστό ως νευροπλαστικότητα. Νευροπλαστικότητα είναι ουσιαστικά η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται ανταποκρινόμενο σε εξωτερικούς παράγοντες. Επιπλέον η άσκηση αυξάνει την ταχύτητα με την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Μας βοηθάει δηλαδή να νιώθουμε πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στο μυαλό μας αλλά και πιο συγκεντρωμένοι.

Αξιοποιούμε την δύναμη των δυνατών μελωδιών

Είναι φορές που αναρωτιόμαστε γιατί κάποιες μελωδίες μας ξυπνούν έντονα συναισθήματα. Η μουσική μας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ενεργοποιεί συναισθηματικές αλλά και αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου. Γι’ αυτό υπάρχουν μελωδίες που μόλις τις ακούσουμε, μας ενεργοποιούν και θέλουμε να κινηθούμε. Πόσες φορές δεν έχουμε σηκωθεί να χορέψουμε με ένα τραγούδι; Με αυτόν τον τρόπο η μουσική μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά και σε μία άσκηση ιδίως στην αερόβια.

Κάνουμε διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι ο πυρήνας της σωματικής και πνευματική ηρεμίας, της αυτογνωσίας και της πνευματικής ισορροπίας. Πώς μπορεί ωστόσο να συνδέεται με την άσκηση; Με κέντρο την σωστή αναπνοή που μας προσφέρει ο διαλογισμός, έχουμε θετικές συνέπειες τόσο σώμα όσο και στην ψυχή μας. Το «εργαλείο» αυτό βοηθάει στον καλό και ποιοτικό ύπνο ο οποίος με την σειρά του αυξάνει την αντοχή και μας βοηθάει να εστιάζουμε στην σωματική ενέργεια..vita.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: