28 Μαΐου 2022

ΚΟΚ: Φοράς σαγιονάρα και οδηγείς; Αυτό είναι το πρόστιμο

ΚΟΚ: Φοράς σαγιονάρα και οδηγείς; Αυτό είναι το πρόστιμο
Η συνήθεια του καλοκαιριού που μπορεί να μας βάλει σε μπελάδεςΠολλοί είναι οι οδηγοί το καλοκαίρι, που κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και όχι μόνο, οδηγούν με σαγιονάρα.

Παρόλα αυτά, αν και θεωρείται άνετη και δροσερή,  είναι και… παράνομη, καθότι η Τροχαία είναι πιθανόν να τους κόψει κλήση με πρόστιμο αλλά και να προχωρήσει και στην αφαίρεση του διπλώματος.

Όπως είναι κατανοητό, η οδήγηση με σαγιονάρα ενέχει σημαντικούς κινδύνους, δεδομένου ότι ένα γλίστρημα του ποδιού ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον χειρισμό των πεντάλ του γκαζιού και του φρένου, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ;

Παρά τους αδιαπραγμάτευτους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η… ελληνική συνήθεια, στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποιο άρθρο του ΚΟΚ όπου να γίνεται σαφής αναφορά στην οδήγηση με σαγιονάρες ή σανδάλια.

Από την άλλη, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13, σύμφωνα με πληροφορίες από το carandmotor.gr, αναφέρεται ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και συνοδεύεται από την επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση, λοιπόν, τροχονομικού ελέγχου, εξαρτάται από τον εκάστοτε διενεργούντα τον έλεγχο το αν η οδήγηση με σαγιονάρες περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού, και επομένως αν πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο ή όχι.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το αξιόποινο (ή μη) της συγκεκριμένης συνήθειας, οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν να οδηγούν με ανοιχτά υποδήματα, μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: