7 Μαΐου 2022

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Διερευνάται πιθανή σχέση μεταξύ επαφής με σκύλους και αύξησης κρούσματων

 Ηπατίτιδα σε παιδιά: Διερευνάται πιθανή σχέση μεταξύ επαφής με σκύλους και αύξησης κρούσματων

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά, με τις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο να ερευνούν πού οφείλεται

Οι υγειονομικές αρχές σε όλον τον κόσμο ερευνούν τους λόγους της αύξησης των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Βρετανία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 160 περιπτώσεις ηπατίτιδας, οι ερευνητές εξετάζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της πρόσφατης αύξησης κρουσμάτων και των σκύλων, αναφέρει το Sky News.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι σε 64 από τις 92 περιπτώσεις που εξετάστηκαν, είτε οι οικογένειες είχαν σκύλο, είτε τα παιδιά είχαν επαφή με σκύλους.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι τυχαίο, καθώς στη χώρα είναι πολλές οι οικογένειες με κατοικίδιο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και 11 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι ο κίνδυνος ηπατίτιδας είναι «εξαιρετικά χαμηλός».

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης

Η καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης του πλυσίματος των χεριών στα μικρά παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια για την ηπατική νόσο Α και Β.

Μια άλλη θεωρία για την αύξηση των κρουσμάτων είναι ότι τα lockdown και η κοινωνική απόσταση απέτρεψαν την έκθεση των παιδιών σε κοινές λοιμώξεις, με αποτέλεσμα η άμυνα του οργανισμού τους να εξασθενήσει.

«Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε η δρ Μίρα Τσαντ, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων του UKHSA.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας – ιδιαίτερα τον ίκτερο, να αναζητούν μια κίτρινη απόχρωση στο ασπράδι των ματιών – και να επικοινωνούν με το γιατρό εάν υπάρχει ανησυχία. Οι έρευνές μας συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση με τον αδενοϊό», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα σχεδόν 300 πιθανές περιπτώσεις παιδιών με σοβαρή ηπατίτιδα εντοπίστηκαν σε 20 χώρες.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: