27 Μαΐου 2022

Τμ. Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ για την έλλειψη εργατών γης τινάζει στον αέρα τον αγροτικό τομέα

 Τμ. Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ για την έλλειψη εργατών γης τινάζει στον αέρα τον αγροτικό τομέα

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δεν έχουν τέλος τα βάσανα των αγροτών με την κυβέρνηση της ΝΔ. Μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί με τις εκρηκτικές αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα, ζωοτροφές που απειλούν τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής, ένα ακόμη πρόβλημα ήρθε να προστεθεί, το οποίο και αυτό το παρακολουθεί αμέριμνη η κυβέρνηση χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να το επιλύσει.

Το πρόβλημα της εύρεσης εργατικών χεριών για τον αγροτικό κλάδο, όπως και για τον κλάδο της μεταποίησης, το οποίο απειλεί να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο την αγροτική παραγωγή, να υποβαθμίσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και φυσικά να μειώσει και άλλο το ήδη χαμηλό αγροτικό εισόδημα.

Όπως καταγγέλλουν δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι ως αιτία μάλιστα για την έλλειψη αυτή είναι η τελευταία τροποποίηση του Ν 4915/2022 (άρθρα 94,95,96) όπου δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός των υφιστάμενων αλλοδαπών εργατών γης να φεύγουν για άλλες χώρες της ΕΕ όπου η έκδοση των νομιμοποιητικών τους εγγράφων γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα.

Επίσης, τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η γραφειοκρατία, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους μετανάστες. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, καταργεί χωρίς κανένα σχέδιο τις προβλέψεις του άρθρου 13Α του Κώδικα Μετανάστευσης που είχε θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνεχή αιτήματα των παραγωγών. Οι καθυστερήσεις, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της τρίμηνης υποχρεωτικής αποχώρησης των αλλοδαπών θα έχει σοβαρές συνέπειες στην αξιοπρεπή, έγκαιρη νόμιμη απασχόληση τους. Όπως βέβαια και στην αξιοποίηση του μισθολογικού κόστους των παραγωγών για φορολογικές και άλλες χρήσεις.

Επίσης, η έλλειψη σε εργάτες γης οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο αναπόφευκτα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον Έλληνα καταναλωτή.

Καλούμε τη κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα, το οποίο απειλεί την αγροτική παραγωγή και τον κλάδο της μεταποίησης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: