19 Μαΐου 2022

Οικολογικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τα κουνούπια

Κρατείστε τα ενοχλητικά κουνούπια μακριά με σπιτικά εντομοαπωθητικά και άλλες οικολογικές λύσεις

Ο ζεστός καιρός σημαίνει βόλτες, ηλιοθεραπεία και μπάρμπεκιου, αλλά μαζί με αυτά τα θετικά έρχεται και μια μικρή ενόχληση: τα κουνούπια.

Αν τα συμβατικά αντικουνουπικά σπρέι σας προκαλούν ερεθισμό του δέρματος, κοκκινίλες ή πρήξιμο, θα χαρείτε να μάθετε ότι μπορείτε κάλλιστα να απαλλαγείτε από τα κουνούπια και με φυσικές μεθόδους.

Δείτε 4+2 οικολογικές λύσεις για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά σας αυτό το καλοκαίρι:

#1 Έλαιο ευκάλυπτος-λεμόνι

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014 στο περιοδικό Fitoterapia, το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου-λεμονιού βρέθηκε ότι παρέχει 100% προστασία από τα κουνούπια για έως και 12 ώρες.

Αλλά προσοχή: Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

#2 Έλαιο catnip

Αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι για το catnip είναι η επίδρασή του στις γάτες. Η έρευνα δείχνει όμως ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απώθηση των κουνουπιών, παρέχοντας προστασία για έως και 7 ώρες.

#3 Έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας είναι ένα φυσικό εντομοκτόνο και απωθητικό των κουνουπιών, το οποίο για πιο ισχυρή δράση να αναμιχθεί με έλαιο λεμονιού.

Αλλά προσοχή: Για να χρησιμοποιηθεί απευθείας στο δέρμα θα πρέπει πρώτα να αραιωθεί με ένα έλαιο φορέα, όπως το λάδι κανόλας.

#4 Λάδι λεμονόχορτου

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2016 στο World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, το έλαιο λεμονόχορτου είναι συγκρίσιμο με τα εμπορικά απωθητικά κουνουπιών. Για ακόμη πιο ισχυρή απωθητική δράση, μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα άλλο αιθέριο έλαιο (όπως το έλαιο φλοιού κανέλας).

Tip: Μην εφαρμόζετε κανενός είδους εντομοαπωθητικό στα χέρια των παιδιών και μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να τα εφαρμόζουν μόνα τους. Ποτέ μην εφαρμόζετε αντικουνουπικό σε πληγές, κοψίματα ή άλλες ερεθισμένες περιοχές του δέρματος.

Άλλες φυσικές λύσεις για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά

*Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα

Τα κουνούπια δεν είναι τα πιο ικανά ιπτάμενα έντομα. Αν λοιπόν κάθεστε έξω μια ζεστή μέρα, φέρτε μαζί σας έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.

*Εξαλείψτε το στάσιμο νερό

Οποιεσδήποτε πισίνες ή λακκούβες γύρω από το σπίτι ή την αυλή σας μπορούν γρήγορα να γίνουν τόπος αναπαραγωγής κουνουπιών. Για να κάνετε το σπίτι σας αφιλόξενο για τα κουνούπια φροντίστε να:

  • Αποφράζετε τις υδρορροές της στέγης
  • Αδειάζετε τυχόν παιδικές πισίνες
  • Αλλάζετε το νερό σε οποιοδήποτε λουτρό πουλιών κάθε εβδομάδα
  • Βεβαιώνεστε ότι η βροχή δεν συσσωρεύεται στα καπάκια των δοχείων απορριμμάτων
  • Αποθηκεύετε τις γλάστρες ή άλλα αχρησιμοποίητα δοχεία ανάποδα

Λάβετε υπόψη ότι τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια το βράδυ όταν δύει ο ήλιος και νωρίς το πρωί όταν ο ήλιος ανατέλλει. Μπορεί ακόμα να σας δαγκώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συνήθως υπάρχουν λιγότερα κουνούπια που βουίζουν εκείνη την ώρα.

vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: