28 Μαΐου 2022

Πώς να προφυλάξουμε τα μάτια μας το καλοκαίρι;

 Πώς να προφυλάξουμε τα μάτια μας το καλοκαίρι;

 του Γεωργίου Τριχώνα

Οφθαλμιάτρου, Β' Οφθαλμολογική Κλινική Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου (UV) είναι επιβλαβής για τα μάτια. Συγκεκριμένα η UV ακτινοβολία στο φάσμα του μπλε φωτός έχει ενοχοποιηθεί για πολλές παθήσεις των ματιών, όπως ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καταρράκτης και μελάνωμα

. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι πρέπει να αποφεύγουμε να κοιτάμε τον ήλιο απευθείας και να φοράμε γυαλιά ηλίου με ειδικά φίλτρα προστασίας για UV ακτινοβολία.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να φοράμε καπέλο συνέχεια το καλοκαίρι ώστε να μειώνεται η έκθεση των ματιών μας στο έντονο φως. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με ανοιχτό χρώμα ματιών έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στον ήλιο και τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας.

Το αντιηλιακό είναι επίσης πολύ σημαντικό για την προστασία του δέρματος αλλά και των βλεφάρων γύρω από τα μάτια. Πολύ σημαντικό το αντιηλιακό να έχει υψηλό δείκτη προστασία (πάνω από 20), να είναι υπό αλλεργικό και να έχει ένδειξη για το πρόσωπο. Σε καμία περίπτωση να μην μπει μέσα στα μάτια. Όλα τα αντιηλιακά έχουν τοξικότητα και προκαλούν ερεθισμό στον οφθαλμό και το επιθήλιο του κερατοειδούς. Πόνος, τσούξιμο και κοκκίνισμα των ματιών είναι συχνά συμπτώματα αν μπει αντιηλιακό μέσα στο μάτι. Ιδιαίτερη προσοχή να δωθεί σε αντιηλιακά που είναι σε σπρέι. Καλό είναι να ψεκάζουμε το δέρμα από κοντινή απόσταση ώστε να αποφεύγεται ψεκασμός των ματιών.

Αντιμετωπίζοντας τα ερεθισμένα μάτια

Γενικά ο ερεθισμός των ματιών το καλοκαίρι είναι συχνός. Αυτό οφείλεται είτε σε σκόνη από την παραλία είτε στο θαλασσινό νερό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Σε περίπτωση που μπει σκόνη ή κοκκινίσει το μάτι, πολύ σημαντικό είναι το πλύσιμο των ματιών με άφθονο νερό και αν είναι δυνατόν με αποστειρωμένο φυσιολογικό όρο. Ένας ήπιος ερεθισμός και αίσθημα ξένου σώματος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τεχνητά δάκρυα. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση αντιβιοτικών χωρίς τη συμβουλή του οφθαλμίατρου. Μια απλή επιφυκίτιδα  προκαλεί κοκκίνισμα, δάκρυα και αίσθημα ξένου σώματος χωρίς πόνο και αλλαγή στην όραση. Συμπτώματα όπως πόνος, θάμβος οράσεως, έκκριση πύον από το μάτι είναι σοβαρά και πρέπει να απευθυνόμαστε απευθείας σε οφθαλμίατρο.

Χρήση αντιβιοτικών από το φαρμακείο  χωρίς συνταγή είναι πλέον παράνομη και πρέπει να αποφεύγεται. Άσκοπη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει την αντίσταση σε λοιμώξεις. Επίσης η  επιλογή μη κατάλληλων αντιβιοτικών σε βακτηριακές λοιμώξεις αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και υποτροπής των λοιμώξεων.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί τους μήνες του καλοκαιριού πρέπει να είναι και τα άτομα που φοράνε φακούς επαφής. Κακή υγιεινή και πολύωρη χρήση των φακών αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων. Πρέπει πάντα στις διακοπές μας να έχουμε μαζί μας τα γυαλιά οράσεως, ώστε να ξεκουράζουμε κάποιες ώρες τα μάτια μας από τους φακούς επαφής. Η θήκη των φακών και τα υγρά πρέπει να διατηρούνται σε καθαρό και σκιερό μέρος και η πετσέτα προσώπου μας να είναι καθαρή και ατομική.

  * Ο κύριος Τριχώνας Γεώργιος είναι χειρουργός οφθαλμίατρος, διπλωμάτης του Αμερικανικού συμβουλίου της οφθαλμολογίας (ABO) και έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας του πανεπιστημίου Case Western Reserve University των ΗΠΑ..

dunant.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: