24 Μαΐου 2022

Νικήστε το άγχος με τα top αγχολυτικά τρόφιμα Νικήστε το άγχος με τα top αγχολυτικά τρόφιμα


 Προτού στραφούμε σε φαρμακευτικές λύσεις για τη θεραπεία του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, μπορούμε να αυξήσουμε την καθημερινή πρόσληψη τροφών που και με τη σφραγίδα των ερευνητών συμβάλλουν θετικά τόσο στην υγεία του σώματος αλλά και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Χαμομήλι

Από τα μάτια μέχρι την ευαίσθητη περιοχή, το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια για την ανακούφιση αρκετών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους και των διαταραχών του ύπνου. Μέσω των ευεργετικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδων ιδιοτήτων του, οι ειδικοί θεωρούν ότι το χαμομήλι βοηθά στη ρύθμιση νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ.

Αποδεδειγμένα ερευνητικά τα οφέλη του χαμομηλιού και στη διαχείριση της γενικευμένης διαταραχής άγχους, με τα 179 άτομα μιας μελέτης να παρατηρούν μείωση στην ένταση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση εκχυλίσματος χαμομηλιού. Παρόμοια και τα αποτελέσματα άλλης μελέτης στην οποία διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν εκχύλισμα χαμομηλιού για 8 εβδομάδες μείωσαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Κουρκουμάς

Η πολύτιμη ουσία της κουρκουμίνης που εμπεριέχεται στον κουρκουμά έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι υπεύθυνη για την πρόληψη της βλάβης στα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη της και στη διαχείριση του άγχους. Μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη σε 80 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη νανοκουρκουμίνης για 8 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα του άγχους.

Παρόμοια και τα αποτελέσματα μιας άλλης μικρότερης μελέτης, οι συμμετέχοντες της οποίας κατάφεραν εξίσουν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους σε διάστημα ενός μήνα και ακόμα μιας διπλά τυφλής μελέτης 8 εβδομάδων σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Γιαούρτι

Εκτός από τα σημαντικά οφέλη του γιαουρτιού στο μικροβίωμα του εντέρου, εξίσου σημαντικά είναι και αυτά στην ψυχική υγεία, με πρωταγωνιστή τα προβιοτικά. Τρόφιμα αυτής της κατηγορίας όπως το γιαούρτι προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που τονώνουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη. Οι συμμετέχοντες μιας μελέτης κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα του καθημερινού άγχους, καταναλώνοντας απλώς γιαούρτι.

Κι άλλα αγχολυτικά τρόφιμα

  • Γαλοπούλα, μπανάνες και βρώμη, τρόφιμα δηλαδή που περιέχουν καλές πηγές του αμινοξέος τρυπτοφάνη, το οποίο μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον οργανισμό και συμβάλλει στη χαλάρωση και την ανακούφιση από το άγχος.
  • Αυγά, κρέας και γαλακτοκομικά, χάρη στις πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και των απαραίτητων αμινοξέων που παράγουν τους νευροδιαβιβαστές της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.
  • Σπόροι chia, λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Εσπεριδοειδή και πιπεριές, με τη συμβολή των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της βιταμίνης C και στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων που προάγουν το άγχος.
  • Αμύγδαλα με τη σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε.
  • Βατόμουρα, που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους..ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: