1 Ιουνίου 2022

Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στην Βαρκελώνη με το Erasmus+ ΚΑ1


 To 2Ο ΕΠΑΛ Κατερίνης πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην πόλη της Βαρκελώνης, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA1 με τίτλο:

«Ανάπτυξη δεξιοτήτων σε καινοτόμες τεχνολογίες νέων προϊόντων και υπηρεσιών ».

Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από 26/4 έως 11/5/2022 μετακινήθηκαν 24 μαθητές και μαθήτριες καθώς και 6 συνοδοί καθηγητές. από τους Τομείς : 1) Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος και 2) Υγείας – Πρόνοιας & Ευεξίας οπότε και υλοποιήθηκαν ταυτόχρονα οι ακόλουθες ροές:

1η Ροή:                  Οίνος με χαμηλό ή μηδενικό αλκοολικό βαθμό για τον τομέα Γεωπονίας και

2η Ροή:                  Καινοτόμες τεχνολογίες σε μεθόδους ανίχνευσης της αιθανόλης στα βιολογικά υγρά του οργανισμού για τον τομέα Υγείας.

Μερικοί από τους  στόχους  του προγράμματος, μπορούν να συνοψιστούν συνοπτικά οι εξής:

·  Η κατάρτιση πάνω στο θέμα της παραγωγής σταφυλιών, της οινοποίησης, της μεταποίησης της πρώτης ύλης με μοντέρνες μεθόδους και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, της διασφάλισης ποιότητας, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων οινοποίησης με χαμηλό ή μηδενικό δείκτη αλκοολικής περιεκτικότητας

·  Η ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας για την δημιουργία διαφοροποιημένων προϊόντων

·   Η μεθοδική αναφορά σχετικά με τη αιθανόλη, τις ιδιότητές της, τις δράσεις της στον οργανισμό, τις μεθόδους ανίχνευσής της στα βιολογικά υγρά, το ρόλο της στη νοθεία των αλκοολούχων ποτών και οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

·   Την ανάπτυξη συνείδησης για τη σπουδαιότητα κατανάλωσης ποτών χωρίς αλκοόλ και το ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

·    Η αναβάθμιση της επαγγελματικής ταυτότητας των μαθητών

·    Η βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων

·  Η γνωριμία με την κουλτούρα της χώρας και γενικότερα η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τους κουλτούρας


Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές και σε συνεργασία με τον φορέα υποδοχής MOVEU, που βρισκόταν σε κάθε στιγμή δίπλα στους συμμετέχοντες, ακολουθώντας ένα πυκνό και απαιτητικό πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις σχετικές με το θέμα του προγράμματος. Έτσι επισκέφτηκαν διάφορα οινοποιεία αφρώδους οίνου (cava) χωρίς αλκοόλη, εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας, εργοστάσιο παραγωγής μπίρας χωρίς αλκοόλ, νοσοκομεία (Sant Pau Art Nouveau). Σε όλες τις επισκέψεις υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό που ενημέρωνε και ξεναγούσε τα παιδιά στους χώρους.

Παράλληλα μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με τον κάθε τομέα.

 Για παράδειγμα οι μαθητές εκπαιδευτήκαν

·  Στους τρόπους συνδεσμολογίας και κατασκευής συσκευών ανίχνευσης,

· Την πτήση drone, την χρήση της τεχνολογίας στην αγροτική πράξη (χαρτογράφηση) ενώ οι μαθητές τους Τομέα Υγείας επισκέφθηκαν το Μουσείο Ανθρωπίνου Σώματος.

Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στου συμμετέχοντες να γνωρίσουν την κουλτούρα αλλά και τα αξιοθέατα της πανέμορφης πόλης της Καταλονίας μέσα από επισκέψεις σε πολλά από τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης όπως στη Sagrada familia, Park Güell, Catalunya National Palace of Montjuic ,το Eνυδρείο, τα μαγικά συντριβάνια και σε μουσεία (Ναυτικό μουσείο, το μουσείο Ιστορίας της Καταλονίας, Αθλητικό Μουσείο και το Cosmocaixa) κ.α.

Ακόμη, επισκέφτηκαν πόλεις και χωριά της περιοχής μαθαίνοντας ταυτόχρονα για την ιστορία τους ( Girona , Besalú) περπάτησαν στα πανέμορφα σοκάκια τους, θαύμασαν την αρχιτεκτονική των κτιρίων τους και έζησαν μοναδικές εμπειρίες.

Τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί καθηγητές εκφράστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν ξανά σε ανάλογα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: