10 Ιουνίου 2022

«Πληθωρισμός» και… στις δόσεις των δανείων – Γιατί αυξάνονται τα μηνιαία ποσά

 

Βαγγέλης Δουράκης
Δημοσιογράφος

Η ακρίβεια αγγίζει πλέον και τις δόσεις των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες υπολογίζεται πως θα αυξηθούν «αυτόματα». Με φόντο τον πληθωρισμό που καλπάζει και κινείται εκτός ελέγχου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε έπειτα από 11 χρόνια να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας. Κάτι που επηρεάζει και όσους έχουν πάρει και αποπληρώνουν δάνεια.

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτή η εξέλιξη όχι μόνον καθιστά ακριβότερο το κόστος χρήματος για όσους το σκέφτονται να δανειστούν, αλλά επηρεάζει και εκείνους που ήδη έχουν πάρει δάνειο και εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έρχονται αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαίωσε την προαναγγελία για αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% της μονάδας τον Ιούλιο και προχώρησε ακόμη ένα βήμα. Προετοίμασε τις αγορές για την επόμενη κίνησή της: Επιπλέον αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας ή περισσότερο αν χρειαστεί τον Σεπτέμβριο και νέες αυξήσεις στη συνέχεια, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έρχονται από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Εις το όνομα του… πληθωρισμού, λοιπόν, η Κριστίν Λαγκάρντ έπειτα από 11 χρόνια με μια απόφασή της κάνει… ακριβότερες και τις δόσεις των δανείων. Γιατί όμως πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση η πρόεδρος της ΕΚΤ; Η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, καθώς κάνει πιο ακριβή τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά την απασχόληση και την κατανάλωση. Έτσι, περιορίζεται η ζήτηση και άρα και ο πληθωρισμός.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: