20 Ιουνίου 2022

Ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Λιτοχώρου για τις πρώτες βοήθειες και τη χρήση φορητού απινιδωτή


 Η σημασία της σωστής εκπαίδευσης στην παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής και της χρήσης φορητού απινιδωτή, παρουσιάστηκαν κατά την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λιτοχώρου, το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο.

Στη σπουδαιότητα της παροχής πρώτων βοηθειών αναφέρθηκε κατά την ομιλία της η ιατρός αναισθησιολόγος Ελένη Πολύζου, Διευθύντρια ΕΣΥ του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων και συντονίστρια του τομέα Υγείας του Δικτύου Εθελοντών Τρικάλων. Στελέχη του ΕΚΑΒ Πιερίας έκαναν επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών με τη χρήση φορητού απινιδωτή και ο οδηγός βουνού UIAGM Μπάμπης Μαρινίδης παρουσίασε κάποιες από τις προσωπικές του εμπειρίες του στη διάσωση ορειβατών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στο έργο των διασωστών  αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο εκπαιδευτής εκπαιδευτών ΕΚΑΒ Δημήτρης Κατιρτζής.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λιτοχώρου και τη συνδρομή 27 συλλόγων του Λιτοχώρου, έγινε η προμήθεια φορητού απινιδωτή, τον οποίον και δώρισαν στον Δήμο. Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Βιβή Λάμπρου «οι πρώτες βοήθειες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ευαισθητοποίησης μιας κοινωνίας, ειδικά όπως του Λιτοχώρου, που λόγω και της γεωγραφικής του θέσης υποδέχεται κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών-ορειβατών». Σχολιάζοντας την κίνηση της προσφοράς του απινιδωτή στον Δήμο, η ιατρός αναισθησιολόγος κα Πολύζου σημείωσε ότι «το να γνωρίζεις σε ένα έκτακτο περιστατικό τον σωστό τρόπο για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο να κρατηθεί στη ζωή, μέχρι να καταφτάσει η απαραίτητη ιατρική βοήθεια αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα αγάπης προς τον συνάνθρωπο».

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα ο Δήμος θα αποκτήσει δέκα επιπλέον φορητούς απινιδωτές, με στόχο έως και το 2023 να δημιουργηθεί η απαραίτητη ασπίδα ασφαλείας σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. Εξέφρασε παράλληλα θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ομιλητές της εκδήλωσης.

Τη δική του εμπειρία μοιράστηκε με το ακροατήριο ο Θωμάς Παπαδημητρίου, κατά την οποία χρειάστηκε εφαρμογή ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης), τονίζοντας την σημασία της γνώσης πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ενδεικτικά videos της εκδήλωσης στην σελίδα της Κοινότητας Λιτοχώρου στο facebook στο https://www.facebook.com/watch/Κοινότητα-Λιτοχώρου-114254723328979/

Δεν υπάρχουν σχόλια: