10 Ιουνίου 2022

Μήπως δεν τρώτε αρκετά λιπαρά;

 Αυτές πρόκειται για μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις ότι μάλλον δεν καταναλώνετε αρκετά λιπαρά…

Με την δημοτικότητα των διατροφών με χαμηλά ή και καθόλου λιπαρά να έχει αυξηθεί σημαντικά, τα λιπαρά εδώ και καιρό έχουν καταδικαστεί. Κι ενώ η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών είναι επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς σας, όλα τα λιπαρά δεν είναι ίδια.

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα

Όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, τα λιπαρά δεν είναι εχθρός αλλά πολύτιμος και απαραίτητος «σύμμαχος» για την υγεία. Τα λιπαρά μας χαρίζουν απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά που εκτελούν πολλαπλές εργασίες στο σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό σημαίνει ότι αν τα στερηθείτε, ενδεχομένως να διαταράξετε τα συστήματά σας, βλάπτοντας την υγεία σας.

Μερικές από τις ενδείξεις, που θα σας προειδοποιήσουν ότι δεν καταναλώνετε αρκετά, περιλαμβάνουν:

Πεινάτε διαρκώς

Οι επίμονες ενοχλήσεις πείνας είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι δεν καταναλώνετε αρκετά λιπαρά, καθώς παίζουν κομβικό ρόλο στο αίσθημα κορεσμού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό, διότι τα λιπαρά επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το στομάχι σας να αδειάσει το περιεχόμενό του στα έντερα και να τα χωνέψει, μας εξηγούν.

Και αυτό σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο. Έτσι αν παραλείπετε τα λιπαρά είναι πιθανό να αισθάνεστε ότι πεινάτε αμέσως μετά το γεύμα σας.

Είστε μόνιμα κουρασμένοι

Εάν έχετε ένα μόνιμο αίσθημα κούρασης, τότε μπορεί τα λιπαρά να λείπουν από την διατροφή σας. Αυτό, διότι τροφοδοτούν το σώμα σας με την απαραίτητη ενέργεια με την μορφή θερμίδων. Πράγματι, «ένα γραμμάριο λίπους περιέχει 9 θερμίδες», μας λένε οι ειδικοί.

Κατά συνέπεια, εάν ελαττώσετε κατά πολύ τα λιπαρά που καταναλώνετε καθημερινά, είναι πιθανό να μειώσετε και σημαντικό αριθμό θερμίδων, δηλαδή τα καύσιμα που σας χαρίζουν ενέργεια καθημερινά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα κόπωσης.

Πόνος στις αρθρώσεις

Εάν νιώθετε ενοχλήσεις στις αρθρώσεις σας, ο ένοχος μπορεί να είναι η έλλειψη καλών λιπαρών από το πιάτο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή στο σώμα είναι μία από τις κορυφαίες αιτίες πόνου στις αρθρώσεις.

Και ορισμένοι τύποι διαιτητικών λιπών – συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων λιπαρών, των πολυακόρεστων λιπαρών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να συμβάλουν στη συνολική βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων, μας λένε οι ειδικοί. Έτσι όταν αποκλείετε τα καλά λιπαρά από την διατροφή σας, χάνετε και τις αντιφλεγμονώδεις – λιπαντικές ιδιότητές τους..vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: