3 Ιουνίου 2022

Αυτές είναι οι ασθένειες του καλοκαιριού


Ενημερώσου για τις ασθένειες του καλοκαιριού και πάρε τα μέτρα σου!Καλοκαίρι, ήλιος, ζέστη και διακοπές. Μπορεί να διανύουμε την πιο χαλαρή περίοδο του χρόνου, αλλά οι ασθένειες δεν μας αφήνουν σε ησυχία. Παρόλο που κατά τον χειμώνα οι ασθένειες είναι πιο συχνές και περιμένουμε ότι θα απαλλαχτούμε από αυτές, έντονη είναι η παρουσία τους και το καλοκαίρι. 

Ποιες είναι όμως οι ασθένειες που κάνουν την εμφάνιση τους το καλοκαίρι; 

Γιατρός του Υπουργείου Υγείας μας ενημέρωσε για τις ασθένειες του καλοκαιριού.“Οι ασθένειες του καλοκαιριού μπορεί να είναι πολύ απλές αλλά και πολύ σοβαρές όπως για παράδειγμά ο καρκίνος του δέρματος” όπως ανέφερε.  

Καρκίνος του δέρματος - Εγκαύματα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες που μπορούν να εξελιχθούν το καλοκαίρι. Είναι το σοβαρό αποτέλεσμα - και συνεπώς ασθένεια - που προκαλείται από τον ήλιο. Παρόλα αυτά, συχνά αρκετοί είναι αυτοί που παίρνουν μια γεύση του καυτού ήλιου με μικρά εγκαύματα 1ου ή 2ου βαθμού. Έτσι, συστήνεται η χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας για αποφυγή των φαινομένων αυτών.

Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο έχει και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Χρειαζόμαστε τον ήλιο για να συνθέσει ο οργανισμός μας τη βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του ασβεστίου και τα κόκκαλα. 

Βρογχίτιδα 

Οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο οδήγησαν όλους ανεξαιρέτως στη χρήση των κλιματιστικών, λόγω αυτού έχουμε την ασθένεια της βρογχίτιδας μέσα στο καλοκαίρι. Ο λόγος που προκαλείται είναι γιατί όταν ένα άτομο βγαίνει στον ήλιο και  ιδρώνει και μετά μολις μπει σε κλιματιζόμενο χώρο πέφτει γρήγορα η θερμοκρασία του και έτσι αρρωσταίνει. Η βρογχίτιδα είναι έντονη συνήθως με βήχα, πυρετό, πονόλαιμο και την εμφάνιση βλέννας (φλέγμα). Σύμφωνα με τον γιατρό θέλει ισχυρή θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή γύρω στις 10-15 μέρες

Τροφική δηλητηρίαση - Γαστρεντερίτιδα 

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν και περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης ή ακόμα και γαστρεντερίτιδας, λόγω του ότι επηρεάζουν τα φαγητά που καταναλώνουμε. Ένα φαγητό μπορεί να ξεχαστεί εκτός ψυγείου, να καταναλωθεί στην παραλία και να επηρεαστεί από τη ζέστη, ή το να φάμε σε κάποια ταβέρνα και η ποιότητα του να μην είναι τόσο καλή. Όλα αυτά τα περιστατικά συχνά προκαλούν αναταραχές στο στομάχι και στη χειρότερη των περιπτώσεων τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα. Οι αγωγές που προσφέρονται είναι ανάλογες με την περίπτωση κάθε φορά.  

Αλλεργίες - Άσθμα

Η αυξημένη χρήση των κλιματιστικών εκτός από μια απλή γρίπη, πιθανό είναι να προκαλέσουν αλλεργίες ή κρίσεις άσθματος. Η κακή διατήρηση των κλιματιστικών επηρεάζει την υγεία μας. Η σκόνη και τα μικροσωματίδια τα οποία δεν κατακρατούνται από το μη καλά διατηρημένο φίλτρο μπαίνουν στο δωμάτιο και τότε τα αναπνέουμε. Μικρά παιδιά, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και άτομα που έχουν άσθμα κινδυνεύουν από κρίσεις και αλλεργίες. 

Ουρολοίμωξη 

Άλλη μια ασθένεια του καλοκαιριού είναι η ουρολοίμωξη. Πρόκειται για μικρόβιο που περνάει στα ούρα και είναι πολύ εύκολο να συμβεί από τη θάλασσα ή την πισίνα. Συχνότερο είναι σε γυναίκες αλλά και σε μωρά που φοράνε ακόμα πάνα, λόγω της ζέστης και του ιδρώτα. Το  αποτέλεσμα είναι η περιγεννητική περιοχή να γίνεται πιο ευάλωτη στις λοιμώξεις. Συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι ο πυρετός, το τσούξιμο κατά την ούρηση, η μείωση της ποσότητας των ούρων, η συχνοουρία και τα ούρα με σκούρο χρώμα. Η θεραπεία είναι η χορήγηση αντιβίωσης για 8- 10 ημέρες.  

 offsite.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: