6 Ιουνίου 2022

Σχετικά με την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της Πιερίας


 Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της Πιερίας, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, αντιμετωπίζοντας το θέμα με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιβάλλεται, επισημαίνει τα εξής:

· Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, που πραγματοποιούνται τόσο από τις υπηρεσίες μας, όσο και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και άλλους φορείς, θα δείξουν ποια είναι η σύσταση των κηλίδων που παρουσιάστηκαν και θα γνωστοποιηθούν.

· Είναι προφανές ότι για την ένταξη του Δήμου στο διεθνές πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” και για την απόκτησή τους σε 7 ακτές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι μετρήσεις - αναλύσεις των υδάτων να είναι εξαιρετικές, όπως και συμβαίνει. Οι μετρήσεις, που αφορούν σε κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προέλευσης [e.coli] και κοπρανώδεις εντερόκοκκους, γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (50 κατά μέσο όρο μετρήσεις από Μάιο έως Οκτώβριο) και αφορούν στην καθαρότητα των νερών.

· Τα αποτελέσματα των υδατοληψιών παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: https://ypen.gov.gr/perivallon/ydatikoi-poroi/aktes-kolymvisis/ Σημείωση: Δεν έχουν ανεβεί ακόμη τα αποτελέσματα του Μαΐου 2022.

· Είναι εύλογη η ανησυχία όλων μας, δημοτών και επισκεπτών της περιοχής, ιδίως μετά τις δηλώσεις δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης του Δήμου Κατερίνης, ότι η ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κατερίνης) παροχέτευσε στη θάλασσα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, μετά από διακοπή ρεύματος που παρουσιάστηκε.

· Ο Δήμος μας δεν γνωρίζει αν οι καταγγελίες είναι βάσιμες. Προκάλεσαν όμως τον προβληματισμό και τον φόβο. Αναμένουμε απαντήσεις.

· Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Δήμος Δίου-Ολύμπου θα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει κατά παντός «υπεύθυνου» ή «ανεύθυνου» και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, εφ’ όσον χρειαστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: