22 Ιουνίου 2022

Stay cool: Οι συμβουλές των ειδικών για να νικήσετε τον καύσωνα


 Το καλοκαίρι έχει επισήμως ξεκινήσει και μαζί του φέρνει το πρώτο κύμα καύσωνα διαρκείας, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 40 βαθμούς. Κι ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα κάνουν άβολη την καθημερινότητά μας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορούν να πλήξουν και την υγεία μας.

Για να καταφέρετε λοιπόν, να ανταπεξέλθετε και να παραμείνετε δροσεροί, αποφεύγοντας την υπερθέρμανση, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές συμβουλές για να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια:

Με σύνεση οι υπαίθριες δραστηριότητες

Εάν οι υποχρεώσεις σας καλούν σε υπαίθριες δραστηριότητες, προσπαθήστε να τις περιορίσετε στις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως τις απογευματινές. Διαφορετικά, δοκιμάστε να τις προγραμματίσετε νωρίς το πρωί, που έχει ακόμα δροσιά. Εάν παρόλ’αυτά πρέπει να βγείτε έξω, παραμείνετε στην σκιά όποτε είναι δυνατόν.

«Φίλος» σας το αντηλιακό

Είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, ειδικά όταν έχει ζέστη έξω. Τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να εντείνουν ζητήματα που σχετίζονται με τη ζέστη. «Ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αναστείλει την ικανότητα του σώματος να ρίχνει την θερμοκρασία του, πράγμα που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αφυδάτωσης» εξηγούν οι ειδικοί.

Αυτό συμβαίνει επειδή ένα ηλιακό έγκαυμα έλκει υγρό στην επιφάνεια του δέρματος. Η επιπλέον θερμότητα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εξάτμιση των υγρών του σώματος. Για αυτό αν καείτε από τον ήλιο είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση πολλών υγρών, ειδικά νερού, θα σας κρατήσει ενυδατωμένους ενώ θα ήταν καλό να αποφύγετε το αλκοόλ και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τουλάχιστον 2,7 λίτρα νερού για τις γυναίκες ή 3,7 λίτρα νερού για τους άνδρες. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ροφήματα που παρασκευάζονται με δροσιστικά βότανα για να μειώσετε τη θερμότητα.

Τα outfit του καύσωνα

Ντυθείτε κατάλληλα για τις υψηλές θερμοκρασίες, επιλέγοντας ελαφριά ρούχα με αντηλιακή προστασία, όπως γυαλιά ηλίου και καπέλα. Οι ειδικοί προτείνουν ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και φαρδιά ρούχα που δεν κολλάνε στο σώμα σας, αυξάνοντας την θερμοκρασία σας.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ρούχα με προστατευτικό παράγοντα υπεριώδους ακτινοβολίας (UPF) για να αποτρέψετε τις ακτίνες UV να φτάσουν στο δέρμα σας.

Επιλέξτε ελαφριά γεύματα

Μια άλλη συμβουλή για να παραμείνετε δροσεροί παρά την ζέστη είναι να επιλέγετε πιο ελαφριά γεύματα, όπως οι σαλάτες και αν θέλετε να φάτε έξω, μια καλή επιλογή είναι το σούσι. Τα πιο δροσερά τρόφιμα είναι επίσης μια καλή ιδέα. Σκεφτείτε την σαλάτα κοτόπουλου αντί του ψητού.

Η πρόσληψη τροφής και η πέψη παράγουν θερμότητα στο σώμα. Αυτός είναι ένας λόγος που η όρεξη συχνά καταστέλλεται όταν το περιβάλλον μας είναι ζεστό. Όταν τρώτε μικρές ποσότητες κάθε λίγες ώρες και με πρωτεΐνη σε κάθε σνακ ή γεύμα, διευκολύνετε την διαδικασία της πέψης, χωρίς να αυξάνεται η θερμοκρασία σας.vita.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: