11 Ιουνίου 2022

Tο «λίφτινγκ» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Νέα πρόσωπα και αμφίπλευρη διεύρυνση

Το «λίφτινγκ» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Νέα πρόσωπα και αμφίπλευρη διεύρυνση 

Με στόχο την κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου νίκης έχει ξεκινήσει η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, όποτε και αν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί δίπλα στα δοκιμασμένα στελέχη του κόμματος του να βρεθούν και «φρέσκα» πρόσωπα, τα οποία θα προέρχονται από τον χώρο των επιστημών, την κοινωνία και τον καλλιτεχνικό κόσμο, τα οποία θα προέρχονται από την ευρύτερη Αριστερά, αλλά και από το Κέντρο.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι εδώ και αρκετούς μήνες ότι βρισκόμαστε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, η εκτίμηση που επικρατεί στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η εκλογές θα γίνουν μέσα στο φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία τους. Εδώ και μερικές ημέρες έχει αρχίσει η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία και θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Αν και προς ώρας δεν υπάρχει κάτι επίσημο, είναι δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα ανανέωσης και «ανοίγματος» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτά.

Οι «τεχνοκράτες»

Οι πρώτες κουβέντες με πρόσωπα που θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν την ανανέωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν ήδη γίνει. Ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί, αρχικά, να στρατευτούν μαζί του ορισμένοι τεχνοκράτες – όσο και αν δεν του αρέσει καθόλου αυτή η λέξη.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ένας διακεκριμένος επιστήμονας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ειδικός σε ζητήματα ενέργειας, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύεται συχνά, πυκνά την εποχή της μεγάλης κρίσης.

Είναι καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και συμμετέχει ενεργά στο think tank που προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς και δεν θα είναι ο μοναδικός από τους «σοφούς» του Αλέξη Τσίπρα στους οποίους θα προταθεί να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αποτελεί, όμως, ένα εξέχον παράδειγμα των ανθρώπων που επιθυμεί η Κουμουνδούρου να εντάξει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κοινωνία

Μία από τις «πληγές» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η χαμηλή σε σχέση με την εκλογική του δύναμη, επιρροή στα συνδικάτα. Το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, συμμαχώντας με δυνάμεις που απεγκλωβίστηκαν τα χρόνια της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείται δεδομένο πως στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα βρεθούν πρόσωπα που θα προέρχονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, τα οποία και θα συμβολίζουν τη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τους χώρους δουλειάς και τον κόσμο της εργασίας.

Πάντως, δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη αν στη «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ καταλήξουν και συνδικαλιστές της «γαλάζιας» ΔΑΚΕ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται «ξένοι», πλέον, στην Πειραιώς και συνεργάζονται σε σωματεία και συνδικάτα με τις «ροζ» δυνάμεις.

Επίσης, ακούγονται και ονόματα από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια των εθνικών ή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην αντιπεριφεριάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη να επανακάμπτει στα της Κουμουνδούρου, καθώς είχε αποχωρήσει το 2015, ακολουθώντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη ΛΑΕ.

Και αν η επιστροφή Γαβρίλη μοιάζει με τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, το όνομα του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, το οποίο μελετιέται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, μάλλον θα είναι έκπληξη μεγατόνων, καθώς από πολύ μικρή ηλικία άνηκε στη συντηρητική παράταξη.

Αμφίπλευρη διεύρυνση

Ένα ακόμα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πετύχει τη λεγόμενη «αμφίπλευρη διεύρυνση», να συσπειρώσει, δηλαδή, πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Και συγκεκριμένα από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, μέχρι και το ΠΑΣΟΚ.

Πρώτος και καλύτερος σε αυτή την κατηγορία, αναμένεται να είναι ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Αν και ανήκει στον στενό κύκλο συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα -ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας- αποτελεί ένα εξέχον παράδειγμα της διεύρυνσης του κόμματος, καθώς στο παρελθόν συνεργάζονταν με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πάνω, κάτω τα ίδια ισχύουν και για τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, που είναι διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Έχει ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Ως προς τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ; Δεδομένη μοιάζει η υποψηφιότητα του Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, καθώς και άλλων προσώπων από την περιφέρεια.

«Κλειδωμένη» θεωρείται και η υποψηφιότητα του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη στο Ρέθυμνο, ενώ είναι πιθανό να βολιδοσκοπεί η αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: