2 Ιουλίου 2022

Κορωνοϊός: Μόνο 1 στους 3 αναρρώνει πλήρως – Ποια συμπτώματα επιμένουν 6 μήνες μετά

Κορωνοϊός: Μόνο 1 στους 3 αναρρώνει πλήρως – Ποια συμπτώματα επιμένουν 6 μήνες μετά

 Μόλις ένας στους τρεις ασθενείς που νόσησε σοβαρά από κορωνοϊό δεν ταλαιπωρείται από νευρολογικά συμπτώματα έως και έξι μήνες μετά, αποδεικνύοντας ότι η μακρά Covid είναι μια κατάσταση που χρήζει προσοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Clinical and Translational Neurology, τα πιο συχνά νευρολογικά συμπτώματα ήταν η κόπωση και οι πονοκέφαλοι (89,3 και 80,4%, αντίστοιχα) μετά την οξεία λοίμωξη. Η διαταραχή της μνήμης και η μειωμένη συγκέντρωση (68,8 και 61,5 %, αντίστοιχα) ήταν τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα μετά τους έξι μήνες, αν και όλα τα συμπτώματα παρουσίασαν κατά μέσο όρο σημαντική εξασθένιση μετά τους έξι μήνες.

Η ερευνητική ομάδα από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο εξέτασε 56 συμμετέχοντες με νευρολογικά συμπτώματα (το 29% με προηγούμενη νευρολογική νόσο, όπως πολλαπλή σκλήρυνση), μετά από την οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη του κορωνοϊού, από τις 9 Οκτωβρίου 2020 έως τις 11 Οκτωβρίου 2021. 27 από αυτούς επανελέχθηκαν από τους επιστήμονες 6 μήνες μετά.

Μετά από έξι μήνες, πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε στο 33,3% των συμμετεχόντων. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών της γνωστικής αξιολόγησης βελτιώθηκε συνολικά από την έναρξη έως τους έξι μήνες. Οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μειώθηκαν στο 26,3%. Στο 7,1% των ασθενών αναφέρθηκε ένα σύνδρομο με συμπτώματα όπως το τρέμουλο, η αταξία και η γνωστική δυσλειτουργία.

«Το γεγονός ότι η γνωστική ικανότητα και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων εξακολουθούν να επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό τόσους μήνες μετά την αρχική μόλυνση είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς ως κοινωνία», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε πόσο συχνό είναι αυτό το φαινόμενο, ποιες βιολογικές διεργασίες το προκαλούν και τι είδους υγειονομική περίθαλψη θα χρειαστούν αυτοί οι ασθενείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: