21 Ιουλίου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

 


Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

356 π.Χ…… ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, ο οποίος ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

365….. Τσουνάμι πλήττει την Αλεξάνδρια της Αιγύπτου που προκλήθηκε από σεισμό στην Κρήτη, ο οποίος υπολογίζεται έντασης 8 βαθμών ρίχτερ. Στην Αλεξάνδρεια 5.000 άτομα χάθηκαν και ακόμα 45.000 άτομα πέθαναν έξω απ’ την πόλη.

1711….. η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνομολογούν ειρήνη με την Συνθήκη του Προύθου όπου και τερματίζεται ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος.

1774….. Η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτορκατορία υπογράφουν την Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή σηματοδοτώντας την λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου.

1904…… Ολοκληρώνεται ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος ο οποίος ξεκινάει από την Μόσχα και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 4.607 μίλια.

1924…… Παραχωρείται στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Περιβόλας που βρίσκεται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1930….. Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά με το «Θηρίο», δηλαδή τη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

1964….. Κατά την διάρκεια πολιτικής διαδήλωσης στην Αθήνα σκοτώνεται ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.

1974….. Ενεργοποιείται η αποστολή “ΝΙΚΗ” μεταφοράς της 1ης Μοίρας Καταδρομέων από την Σούδα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της 354ης Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Από τα 15 το ΝΙΚΗ-4 καταρρίπτεται από φίλια πυρά και σκοτώνονται κυβερνήτης και καταδρομείς εκτός από έναν καταδρομέα. Άλλα 3 παθαίνουν σοβαρές ζημιές και καταστρέφονται στο έδαφος για να μην γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους. Ήταν η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από την Χούντα στον δοκιμασμένο Κυπριακό Λαό. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την αποστολή όπως και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν και σκοτώθηκαν δεν έχουν τιμηθεί από το ελληνικό κράτος.

1975…. Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”.

2005….. Τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας αποτυγχάνουν να εκτιναχθούν στο Λονδίνο και συλλαμβάνονται από την αστυνομία

Γεννήσεις

1816…… Γεννιέται ο δημοσιογράφος Πολ Ρόιτερ, ο οποίος δημιούργησε και έδωσε το όνομά του στο δημοφιλέστερο δημοσιογραφικό πρακτορείο.

1920….. Γεννιέται ο Ουκρανός μουσικός Άιζακ Στερν, ένας από τους πιο επιτυχημένους του δίσκους που ηχογράφησε ήταν το, βραβευμένο με Όσκαρ, σάουντρακ της ταινίας “Ο βιολιστής της Στέγης”.

1946….. Γεννιέται ο δικαστής Κένεθ Σταρ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο του Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λεβίνσκι

1951….. Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπιν Ουίλιαμς.

Θάνατοι

1425….. πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος.

1620….. Πεθαίνει ο αστρονόμος Ζαν Πικάρντ

1928….. Αυτοκτονεί στην Πρέβεζα ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

2010….. Πεθαίνει ξαφνικά ο αθλητικογράφος Γιώργος Δασκαλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: