24 Ιουλίου 2022

4+1 “επικίνδυνα” ψάρια των ελληνικών θαλασσών

 

Δεν είναι μόνο οι μωβ μέβουσες που προκαλούν ανησυχία. Υπάρχουν ψάρια «εισβολείς» στη θάλασσα της Μεσογείου, τα οποία πρέπει να προσέχουμε. Μπορεί να μας προκαλέσουν πρόβλημα είτε αν τα καταναλώσουμε, είτε αν έρθουμε απλά σε επαφή με αυτά. 
    1. Λαγοκέφαλος. Είναι επικίνδυνος για την πανίδα και για τον άνθρωπο. Είναι δηλητηριώδες ψάρι αν καταναλωθεί. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Μοιάζει με τα ψάρια “φούσκες”, είναι γκρι ή καφέ και έχει μια θανατηφόρα ουσία που προκαλεί παράλυση και διακοπή αναπνοής ή καρδιακή ανεπάρκεια.
    2. Φεγγαρόψαρο. Είναι επικίνδυνο αν καταναλωθεί. Είναι από 250 έως 1.000 κιλά. Τυχαία μπορεί να πιαστεί σε ανοιχτή θάλασσα. Έχει γκρίζο χρώμα και τραχιά υφή. Έχει όμως τη δυνατότητα να μεταβάλει το χρώμα του, οπότε είναι δύσκολο να το καταλάβεις.
    3. Λεοντόψαρο. Είναι επικίνδυνο εάν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο, μπορεί όμως να καταναλωθεί. Έχει δηλητηριώδη αγκάθια που προκαλούν πόνο και πρήξιμο, έχει χαρακτηριστικό χρώμα, δηλαδή έντονο κόκκινο με λευκές και μαύρες λωρίδες. Ένα όμορφο ψάρι, από τα πιο δημοφιλή των ενυδρείων.
    4. Δράκαινα. Καταναλώνεται χωρίς φόβο, αν ξέρεις να την μαγειρέψεις. Αν όμως έρθεις σε επαφή με τις δηλητηριώδεις αγκαθωτές ακτίνες της, υπάρχουν παρενέργειες (έντονος πόνος, λιποθυμία, εμετός, πυρετός). Η δράκαινα κυνηγάει τα μικρότερα ψάρια , συνήθως τη νύχτα. Αφού τα τσιμπήσει, τα δηλητηριάζει και τα τρώει.
    5. Plotosus lineatus .Δεν υπάρχει καταγραφή του συγκεκριμένου είδους στις ελληνικές θάλασσες. Υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι δηλητηριώδες και τοξικό αν έρθει επαφή με άνθρωπο. Μοιάζει με χέλι. .enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: