7 Ιουλίου 2022

Κορυδαλλός: Συγκινητική επίδειξη μόδας με μοντέλα τις ίδιες τις κρατούμενες


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική η ημέρα για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, ειδικά για το συγκρότημα του Κορυδαλλού. Όχι για κάποιο «σκληρό» γεγονός, για έναν ποινικό που απασχολεί την κοινή γνώμη.

Αλλά γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία μέσα στις φυλακές έγινε… επίδειξη μόδας και τα μοντέλα ήταν οι ίδιες οι κρατούμενες.

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που είχε η Τριανταφύλλη Κωνσταντοπούλου, διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού 2, δηλαδή των γυναικείων φυλακών, πήρε χθες το βράδυ, Τετάρτη, σάρκα και οστά.

Το σύνθημα που γράφτηκε σε ένα πανό και κρεμάστηκε στα παράθυρα των κελιών ήταν χαρακτηριστικό: «Η ομορφιά και η θηλυκότητα δεν φυλακίζονται», ήταν αυτό που θέλησαν να περάσουν στον έξω κόσμο οι κρατούμενες και η διοίκηση.

Σοφία Νικολάου και Τριανταφύλλη Κωνσταντοπούλου

Τι ακριβώς έγινε; Μια σχεδιάστρια μόδας, η Γεωργία Χιόνη, η οποία έχει σπουδάσει και Νομική και γνωρίζει καλά τα σχετικά με τις φυλακές, συνεργάστηκε με τη διεύθυνση των φυλακών για να σπάσουν ένα ταμπού. Οι φυλακές δεν είναι κάτεργα, πρέπει να είναι ανοικτές στην κοινωνία. Ετσι λοιπόν, τόλμησαν να οργανώσουν αυτή την επίδειξη μόδας, ένα σόου επί της ουσίας στο οποίο οι κρατούμενες παρουσίασαν ρούχα και παπούτσια.

Υπό την καθοδήγηση του γνωστού ιδιοκτήτη ακαδημίας μοντέλων, Γιώργου Κουτούλια, οι κρατούμενες έμαθαν να περπατούν σαν κανονικά μοντέλα, ντύθηκαν και βάφτηκαν αναλόγως, φόρεσαν ψηλοτάκουνα και περπάτησαν στο κόκκινο χαλί.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μάλιστα με χορευτικό σόου από τον Juri του «Dancing with the stars» και την παρτενέρ του.

Πολύς κόσμος προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την εκδήλωση, και μεταξύ αυτών η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Εύβοια, Σοφία Νικολάου.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας

Στη θητεία της στην γενική γραμματεία η κ. Νικολάου είχε προωθήσει ένα ευρύ πρόγραμμα με εκδηλώσεις και διάφορα προγράμματα, θέλοντας να κάνει πράξη την «κοινωνικοποίηση» των φυλακών.

Βρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, ο Κώστας Βενετσάνος, όλες οι κρατούμενες αλλά και εργαζόμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι γυναίκες φυλακισμένες χάρηκαν με την εκδήλωση αυτή και για λίγες ώρες αισθάνθηκαν ξανά ελεύθερες, γέμισαν ελπίδα κι αισιοδοξία κι ότι δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία. Αλλωστε, οι φυλακές, πέραν του σωφρονισμού οφείλουν να προετοιμάζουν για την επανένταξη όσων θέλουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: