12 Ιουλίου 2022

Ασφαλιστικό: Ρύθμιση – ανάσα για χρέη στον ΕΦΚΑ

 

Ασφαλιστικό: Ρύθμιση – ανάσα για χρέη στον ΕΦΚΑ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους

Διπλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία ευνοεί περίπου 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να ελαφρύνουν τα χρέη τους πέραν της 10ετίας – για παράδειγμα πριν από το 2012 – και να ανοίξουν ευκολότερα την «πόρτα» της συνταξιοδότησης, κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή. Με την ίδια ρύθμιση, η πάγια ρύθμιση των δόσεων για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ θα διπλασιαστεί σε 24 δόσεις.

Ειδικότερα, κατατίθεται άμεσα (εντός του Ιουλίου) νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή (σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ), όπου τίθενται ως όριο τα 10 έτη, μετά τα οποία οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες παραγράφονται. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον κανόνα της 20ετούς παραγραφής που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και ένα βήμα παραπέρα: αφενός θα ρυθμιστεί το σύνολο της διαδικασίας παραγραφής, αφετέρου δρομολογείται η δεκαετία να μειωθεί σε πενταετία, από το 2027 και μετά. Με την παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών που ξεπερνούν τη 10ετία ανοίγει «παράθυρο» στη σύνταξη για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους-οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

Η νέα ρύθμιση, η οποία ακυρώνει επί της ουσίας την αντίστοιχη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, ευνοεί περί τους 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να ελαφρύνουν τα χρέη τους πέραν της 10ετίας – για παράδειγμα πριν από το 2012 – και να ανοίξουν έτσι ευκολότερα την «πόρτα» της συνταξιοδότησης. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι οφειλέτες θα μπορούν να τύχουν παραγραφής των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ χάνοντας αντίστοιχα ασφαλιστικό χρόνο.

Παραγραφή οφειλών

Η νέα ρύθμιση θα ανατρέχει αναδρομικά στο 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει όλα τα χρέη που δεν ήταν παραγεγραμμένα από το 2016 και μετά, χρέη δηλαδή που ήρθαν από τα πρώην Ταμεία στον ΕΦΚΑ το 2016.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αιτηθούν την παραγραφή των οφειλών τους. Ακολούθως θα μπορούν να λάβουν ενημερότητα και σύνταξη, αλλά χωρίς τον ασφαλιστικό χρόνο που αντιστοιχεί στα χρόνια των παραγεγραμμένων οφειλών.

Οπως εξηγούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, ναι μεν ο ασφαλισμένος θα έχει πλέον τη δυνατότητα αποποίησης λόγω παραγραφής του χρόνου πέραν της 10ετίας, ωστόσο αυτό θα συνεπάγεται και περιορισμό του χρόνου ασφάλισης, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%, βάσει της απόφασης του ΣτΕ που αφορά μη βεβαιωμένες οφειλές.

Πρακτικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί βεβαίως να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Πέραν της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου όπως αναφέρθηκε δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συνθέτεται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κ.τ.λ., να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Με την ίδια ρύθμιση, ο ανώτατος αριθμός των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία θα εναρμονιστεί με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ και με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να τακτοποιήσει τις οφειλές της. Ετσι, η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων αλλάζει και αποκτά περισσότερες δόσεις. Ακριβέστερα, διπλασιάζονται, και έτσι από τον επόμενο μήνα θα εφαρμόζεται με 24 δόσεις αποπληρωμής χρέους προς τον ΕΦΚΑ.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: