9 Ιουλίου 2022

Το αγαπημένο τυρί των Γάλλων είναι η... μοτσαρέλα


Photo
SHUTTERSTOCK /

Στη χώρα των «χιλίων τυριών», από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις μοτσαρέλας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις πωλήσεις του καμαμπέρ , σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης παρασκευαστών αυτής της ναυαρχίδας της γαλλικής γαστρονομικής κουλτούρας.

Το καμαμπέρ ήταν μέχρι τότε το πιο δημοφιλές τυρί και το πιο καταναλώσιμο στα γαλλικά τραπέζια. «Για πρώτη φορά στη Γαλλία, η καμπύλη πωλήσεων για camembert, η οποία έχει μειωθεί σταθερά κατά 3% ετησίως, έχει πέσει κάτω από αυτήν για τις πωλήσεις μοτσαρέλας, η οποία σημειώνει ετήσια ανάπτυξη 5%», δήλωσε στη Figaro, Φαμπρίς Κολιέ, Πρόεδρος της Ένωσης Παρασκευαστών του Camembert (SNFC).

Σύμφωνα με το SNFC, 29,230 τόνοι καμαμπέρ έχουν πουληθεί στη Γαλλία έναντι 33,170 τόνων ιταλικής μοτσαρέλαςαπό την αρχή του έτους έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Διαφορετικές χρήσεις

Ο Φαμπρίς Κολιέ παρουσιάζει μια περίληψη της εξήγησης: τα δύο τυριά δεν συναντούν καθόλου τις ίδιες χρήσεις. Ακόμα κι αν μπορεί να θερμανθεί ως φοντί, το Camembert «είναι περισσότερο σαν τυρί σε πιάτο, ενώ το δεύτερο είναι τυρί μαγειρέματος». Χωρίς καν να περάσετε από τις «επώδυνες» παραλλαγές της, όπως βουβαλίσια μοτσαρέλα ή burrata, το αστέρι της Ιταλίας είναι ένα από τα μοντέρνα προϊόντα, το οποίο βάζουμε σε όλες τις σάλτσες στα γρήγορα πιάτα. Και μαλακό.

Ωστόσο, η μοτσαρέλα δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για τη φθορά των καμαμπέρ , αυτά τα «αρκετά μαλακά τυριά, που μοιάζουν με σύννεφα, ίσως σαν πλωτά νησιά, λόγω της μούχλας που αναπτύσσεται γύρω τους», τόνισε ο Ζερόμ Λεφιλιάτρ στη Liberation.

Η παραγωγή έχει μειωθεί στο μισό σε σαράντα χρόνια. «Στη δεκαετία του 1980, 180.000 τόνοι καμαμπέρ παρήχθησαν στη Γαλλία, μέρος των οποίων εξήχθη, διπλάσια από σήμερα», θυμάται ο Κολιέ στη Le Figaro. «Με την απαγόρευση οποιασδήποτε αναφοράς στη Νορμανδία για καμαμπέρ με παστεριωμένο γάλα, ανησυχούμε ιδιαίτερα για το μέλλον της βιομηχανίας ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Liberation



Δεν υπάρχουν σχόλια: