3 Ιουλίου 2022

Η καρδιά των Μικρασιατών χτύπησε στην Καλαμαριά


Ένα ταξίδι στο χρόνο έκαναν οι συμμετέχοντες στο 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών, το οποίο διοργάνωσε ο δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) και τέσσερις πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης. Χίλιοι τετρακόσιοι χορευτές από ολόκληρη τη χώρα, απέδειξαν ότι «ο χρόνος δεν έφερε τη λήθη για τις αλησμόνητες πατρίδες».

Αυτό τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του δήμου Καλαμαριάς και διευκρινίζεται ότι το αντάμωμα των Μικρασιατών έγινε χθες, στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος Καλαμαριά 1922-2022, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στη διοργάνωση, ήταν ο Σύλλογος Κουριωτών Καλαμαριάς «Ο Ταξιάρχης», ο Πολιτιστικός Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Αγία Παρασκευή», ο Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς & Δέρκων, και ο Σύλλογος Κατιρλιωτών Θεσσαλονίκης «Αγ.Ιωάννης ο Πρόδρομος».

«Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέσα σ' αυτόν τον αιώνα ζήσανε φτώχεια, πολέμους, κακουχίες. Όμως το βλέμμα τους ήταν πάντα στραμμένο ψηλά, όσο χαμηλά κι αν τους έριχναν οι δοκιμασίες» επεσήμανε σε ομιλία του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, για τους πρόσφυγες της Μικρασίας. «Δούλεψαν σκληρά, πάλεψαν, έκλαψαν, όμως δεν εγκατέλειψαν ποτέ το όνειρο για μία καλύτερη ζωή. Και τα κατάφεραν. Μετατρέψανε την Καλαμαριά, από ένα λασπότοπο σε μία σύγχρονη πόλη που γνωρίζει διαρκώς την ανάπτυξη. Γι' αυτό κι εμείς με τη σειρά μας, εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Να προκόψει ο τόπος μας. Με τον τρόπο αυτό τους τιμούμε και δικαιώνουμε τη μνήμη τους» επισήμανε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ούτε ποιοι είμαστε, ούτε τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας. Οι επόμενες γενιές πρέπει να μάθουν τη λαμπρή ιστορία και να γίνουν συμμέτοχοι του σπουδαίου αυτού πολιτισμού μας».

Νωρίτερα, όλοι οι χορευτές των μικρασιατικών συλλόγων συμμετείχαν στην «Πατινάδα», χορεύοντας στον πεζόδρομο και την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, σηκώνοντας τα λάβαρά τους, ενώ την ίδια ώρα, οι πρόεδροι των συλλόγων συμμετείχαν στην ημερίδα που είχαν οργανώσει στο θεατράκι της Χηλής. Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, στα απολυμαντήρια. Εκεί, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ως ο διοργανωτής του προηγούμενου Ανταμώματος, παρέδωσε το λάβαρο της γιορτής και την εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στον δήμαρχο Καλαμαριάς, και στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι άφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στη θάλασσα, στη μνήμη των Μικρασιατών που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από την τραγωδία και να ζήσουν στη νέα τους πατρίδα.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης κ Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος, οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος και Χρήστος Γιαννούλης, οι αντιδήμαρχοι, η γ.γ. του δήμου Καλαμαριάς, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ε.Α.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: