16 Ιουλίου 2022

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της οικογενειακής οικονομίας

 


poster
  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Πάντα η Ελλάδα ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Πάντα άδεια ταμεία… πάντα δεν υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης της οικογενειακής οικονομίας. Και φτάσαμε εδώ σήμερα να ζούμε την απόλυτη καταστροφή των οικονομικών προβλημάτων στην οικογένεια. Τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι: έχουμε επισιτιστική κρίση ή επισιτιστική ακρίβεια;

Έχουμε επισιτιστική αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών – καταναλωτών. Παντού ακρίβεια σε τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και οικοδομικά είδη. Μεταξύ 2021 και έως τώρα αύξηση 55% και έως τέλος του έτους θα φτάσουμε στο 70% με 80 % αύξηση.

Δηλαδή θα χάσουμε από το εισόδημα σε δύο χρόνια γύρω στο 70%. Άρα πού πάμε; Τι μπορεί να γίνει; Ναι, είμαστε υπέρ της ελεγχόμενης οικονομίας και όχι υπέρ της ασυδοσίας της αγοράς.

Όταν το εισόδημα των πολιτών από το 2008 έως σήμερα είναι εκεί κολλημένο, πώς θα τα βγάλει πέρα μια οικογένεια; Πώς τα νέα παιδιά θα δημιουργήσουν οικογένεια; Τι κάνει η πολιτεία υπέρ των νέων ανθρώπων; Τι κάνει υπέρ της τρίτης ηλικίας; Δυστυχώς θαυμάζει τα τεκταινόμενα της καθημερινότητας του πολίτη.

Δεν υπάρχει πολιτική ελέγχου της ακρίβειας, δεν υπάρχει πολιτική κατά της αισχροκέρδειας. Ως πολίτες – καταναλωτές θέλουμε πραγματικές τιμές. Απαιτείται εχθές η μείωση των τιμών στην αγορά ενέργειας, στη ρήτρα αναπροσαρμογής, στα καύσιμα, στα τρόφιμα με στόχο και όχι με επιδόματα.

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ όχι όμως στα τρόφιμα αλλά σε υπηρεσίες. Η μη μείωση των τιμών των καυσίμων παρασύρει και τις τιμές παντού. Άρα την ακρίβεια την πληρώνουμε όλοι μαζί, έχοντες και μη έχοντες.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματική κατάσταση της οικογενειακής οικονομίας.

 Γιώργος Λεχουρίτης
Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: