13 Ιουλίου 2022

Δίκη Λιγνάδη: Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την αποφυλάκιση του σκηνοθέτη

Κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε η απόφαση στη δίκη Λιγνάδη και η άσκηση έφεσης, η οποία είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ και τα άλλα κόμματα σχολίασαν την υπόθεση.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Νάσου Ηλιόπουλου ανέφερε ότι «Από σήμερα ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος και υποστηρίζει ότι «στην απόφαση του δικαστηρίου αποτυπώνεται η ίδια ατμόσφαιρα από όταν ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να “κουκουλώσουν” την υπόθεση όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν».

«Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή», ανέφερε η ανακοίνωση του κ. Ηλιόπουλου.

Ακολούθησε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση «νίκη της ισονομίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού». Η δήλωση της κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε:

«Νίκη των θυμάτων προσφύγων χωρίς στον ήλιο μοίρα, παιδιών με όνειρα και εμπιστοσύνη στη ζωή, απέναντι στον πανίσχυρο, προστατευμένο από ένα σκληρό σύστημα για το οποίο μία αξία υπάρχει: “δίκιο είναι το δίκιο του ισχυρού”. Είναι νίκη της ελεύθερης, θαρραλέας δημοσιογραφίας που τολμά να “δώσει φωνή” σε αυτούς που δεν έχουν. Είναι νίκη των φορέων και συλλογικοτήτων που στάθηκαν δίπλα στα θύματα. Νίκη των πολιτικών κομμάτων που θεωρούν ότι βαρβαρότητα είναι η προσπάθεια κάλυψης των ισχυρών. Νίκη τέλος του Πολιτισμού που υπηρετεί την ανύψωση της κοινωνίας και όχι την εξαπάτησή της.  Αυτό το ηθικό και αξιακό σύστημα διακυβεύτηκε με τη δίκη Λιγνάδη. Το δικό μας σύστημα αξιών».

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, δια του κ. Οικονόμου, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τις ανακοινώσεις της επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά: «Μόνο ένα κόμμα που έχει αποφασίσει να πορευτεί μέσα στο βούρκο και την αθλιότητα θα επιχειρούσε να μετατρέψει σε αντικείμενο χυδαίας κομματικής εκμετάλλευσης μια δικαστική απόφαση, για υπόθεση βιασμού.
Αρχικά με ανακοίνωση της Τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου, χαρακτήριζε την καταδίκη Λιγνάδη “νίκη του δικού μας ηθικού και αξιακού συστήματος”, επιχειρώντας να καπηλευθεί πολιτικά μια δικαστική απόφαση για υπόθεση μάλιστα ποινικού και όχι πολιτικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλιόπουλος, επιχείρησε να χρεώσει τη δικαστική απόφαση, για απόλυση του κ. Λιγνάδη με περιοριστικούς όρους, στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού!
Πρόκειται για μια άθλια συκοφαντία, για τον ορισμό της τοξικότητας, που συνιστά δολοφονία χαρακτήρων και υπονόμευση των Θεσμών. Αυτά είναι που συνιστούν τον “τραμπισμό αλά γκρέκα”. Η στάση του αυτή είναι όνειδος για ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα».

Στη δήλωση αυτή του κ. Οικονόμου ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Η απάντηση του κ. Ηλιόπουλου αναφέρει:

“Μια φορά ντροπή για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, δυο φορές ντροπή για την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου.”​

Το ΚΚΕ

«Η απόφαση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και με την ίδια τη βαρύτητα των πράξεων. Για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων, δεν υπάρχει κανένα έδαφος για επιείκεια στην ποινική μεταχείριση» ανέφερε το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Το ΜέΡΑ25

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε ότι πρόκειται για “μία ακόμα ντροπιαστική απόφαση για την ελληνική δικαιοσύνη η απελευθέρωση Λιγνάδη ως το Εφετείο. Ελεύθερος με περιοριστικού όρους ως την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο ο Λιγνάδης, μετά από μία τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η Πρόεδρος του δικαστηρίου μειοψηφώντας σχεδόν σε όλα, για ηπιότερη αντιμετώπιση του βιαστή ανηλίκων που είχε εξαπατήσει με τις “υποκριτικές του ικανότητες” την κ. Μενδώνη και τον κ. Μητσοτάκη.”.enikos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: