12 Ιουλίου 2022

Δυσκολία στον ύπνο; Νικήστε τις αυπνίες με αυτές τις τροφές

 Εάν αντιμετωπίζετε συχνά δυσκολία στον ύπνο ίσως είναι καιρός να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο τι τρώτε κάθε μέρα.

Εάν υποφέρετε από αυπνίες πιθανόν είστε ενήμεροι για τη δράση της μελατονίνης – μίας ορμόνης που παράγει φυσικά το σώμα μας όταν είναι σκοτάδι για να μας προετοιμάσει για τον ύπνο. Αλλά αυτό που μάλλον δεν γνωρίζετε είναι ότι η μελατονίνη μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από ορισμένες τροφές.

Εάν είστε κάποιος που θέλει να ξεκουραστεί καλά τη νύχτα με φυσικό τρόπο, τότε ίσως είναι καιρός να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο τι τρώτε κάθε μέρα. Ακολουθούν επτά τροφές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ, μόλις τις εντάξετε στη διατροφή σας:

1 Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όλων των ειδών, είναι μια εξαιρετική πηγή μελατονίνης. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα έχουν τις υψηλότερες ποσότητες. Και τα δύο είδη ξηρών καρπών περιέχουν επίσης καλές ποσότητες μαγνησίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια καλύτερη νυχτερινή ξεκούραση.

2 Γάλα

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η μητέρα σας μπορεί να σας είπε να πιείτε ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο, όταν ήσασταν νεότεροι. Το αγελαδινό γάλα είναι μια άλλη πηγή μελατονίνης, επομένως ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο μπορεί να είναι πραγματικά μια καλή ιδέα. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, το γάλα που έχει συλλεχθεί τη νύχτα -γνωστό ως νυχτερινό γάλα- έχει ακόμη περισσότερες ιδιότητες που προάγει τον ύπνο.

3 Ξινός χυμός κερασιού

Εάν αγαπάτε τα κεράσια, τότε είστε τυχεροί –ο ξινός χυμός κερασιού είναι μία από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Ωστόσο, δεν παρασκευάζονται όλοι οι χυμοί κερασιών με την ίδια ποσότητα μελατονίνης. Έρευνες έχουν δείξει πως η ποικιλία Montmorency έχει την υψηλότερη συγκέντρωση μελατονίνης. Φροντίστε όμως να πίνετε με μέτρο, καθώς μερικά κεράσια μπορεί να είναι πλούσια σε ζάχαρη.

4 Μπανάνες

Ενσωματώστε τις μπανάνες στο βραδινό σας σνακ αν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να πέσετε ή να κοιμηθείτε. Οι μπανάνες είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή μελατονίνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β6 ή το μαγνήσιο, που μπορεί να βοηθήσουν σε προβλήματα ύπνου.

5 Λιπαρά ψάρια

Η προσθήκη φρέσκου ψαριού στη διατροφή σας μπορεί όχι μόνο να είναι υγιεινή, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας. Τα λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της σαρδέλας, της πέστροφας και του σολομού, είναι πλούσια σε μελατονίνη. Περιέχουν επίσης μια λογική ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα.

6 Αυγά

Τα αυγά είναι μια άλλη τροφή που είναι γεμάτη με μελατονίνη. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σίδηρο, τα οποία επηρεάζουν θετικά την υγεία σας. Πέρα από τον ύπνο, η μελατονίνη που βρίσκεται στα αυγά μπορεί να έχει και άλλες θετικές επιδράσεις στο σώμα. Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενός οφθαλμικού προβλήματος που σχετίζεται με την ηλικία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

7 Γκότζι Μπέρι

Πάρτε μια χούφτα γκότζι μπέρι αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Σύμφωνα με έρευνες, τα γκότζι μπέρι έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μελατονίνης απ’ όλα τα κοινά αποξηραμένα φρούτα. Επιπλέον, τα γκότζι μπέρι έχουν νόστιμη γεύση τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές — οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: