5 Ιουλίου 2022

Φωτιά: Νύχτα κόλασης στην Ιτέα – Δύσκολη η κατάσταση στο Κρανίδι

 

Φωτιά: Νύχτα κόλασης στην Ιτέα – Δύσκολη η κατάσταση στο Κρανίδι

Δύσκολη μάχη με τις φωτιές σε Ιτέα και Κρανίδι δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Ιτέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πάνω από 20 χλμ. Οι τοπικές Αρχές χαρακτηρίζουν δύσκολη την κατάσταση ενώ εκφράζονται φόβοι για εργοστάσια και ποιμνιοστάσια που υπάρχουν στις παρυφές της Ιτέας. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της Ιτέας και του χωριού Σερνικάκι, ενώ εστάλη και μήνυμα του 112 στους κατοίκους.

Η κυκλοφορία από Ιτέα προς Γαλαξίδι και Ναύπακτο έχει διακοπεί, ενώ δίνεται μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες σε κατοικημένες περιοχές. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη 1μμ το μεσημέρι και η κατάσταση έγινε δυσκολότερη από τη στιγμή που σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά καίει σε ημιορεινή έκταση και σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, προτεραιότητα δίνεται σε κατοικημένες περιοχές αλλά και εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», γνωστοποιώντας ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας.

Ο κ. Λύτρας περιγράφει ακόμη στο GRTimes ότι «η αναζωπύρωση είναι μεγάλη και θα έχουμε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες». Οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα 3 μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της Άμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές.

Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία όπως είναι το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα παρουσιάζεται κάποια ύφεση.

Ο χάρτης της πυρκαγιάς

Ήδη στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας. Ήδη αυτή τη στιγμή επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις αργότερα το απόγευμα.

Αγωνία στο Κρανίδι

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα στο Κρανίδι. Το πολυτελές ξενοδοχείο Amanzoe έχει υποστεί ζημιές σε τουριστικά καταλύματά του, ενώ οι ένοικοί του απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε το βράδυ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, σε δηλώσεις του στο in είπε ότι «το ξενοδοχείο Amanzoe έχει εκκενωθεί επιτυχώς και οι ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλα καταλύματα. Ωστόσο κάηκαν κάποιες εγκαταστάσεις του. Τα πυροσβεστικά μέσα ενισχύονται και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Το θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι».

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια από το συγκρότημα σε πολύ κοντινή απόσταση και πέρασε από την βορεινή πευκόφυτη πλευρά στα εξωτερικά σπιτάκια του συγκροτήματος. Εκεί επιχείρησαν τα οχήματα της πυροσβεστικής, κάηκαν τα δένδρα ανάμεσα στους οικισκους και επεκτάθηκε νότια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν τώρα νότια και η εικόνα που υπάρχει τώρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο είναι αρκετά καλή. Η ίδια περιοχή είχε καεί το 2016 και είχε αναδασωθει.

Στο σημείο επιχειρεί επίσης και ομάδα των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) οι γνωστοί δασοκομάντος που υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο καπνός από τη πυρκαγιά είναι ορατός και από το Ναύπλιο

.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: