15 Ιουλίου 2022

Γουργουλιάνης για υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος

 

Γουργουλιάνης για υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος

Τι είπε για την χρήση μάσκας, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Η εξάπλωση της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προβληματίζει τους ειδικούς. Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, δήλωσε ότι όταν η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Γεγονός που μας κάνει «να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Κένταυρος».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Γιατί δεν νοσούν κάποιοι

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται το ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει κολλήσει κοροναϊό ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα» είπε και συμπλήρωσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Τα νοσοκομεία γεμίζουν από υπερήλικες

Μιλώντας για την χρήση της μάσκας και πότε αυτή είναι απαραίτητη με αφορμή εικόνες από το λιμάνι όπου ελάχιστοι τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα, ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι μετά την πανδημία υπάρχουν σοβαρές νευρώσεις και τα νέα παιδιά θα πρέπει να πάνε να διασκεδάσουν μετά την πίεση των εξετάσεων.

«Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας», υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: