30 Ιουλίου 2022

Κινεζικός πύραυλος: Λήξη συναγερμού για την Ελλάδα – Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία που θα ακολουθήσει

 Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να πέσει στην Ελλάδα ο κινεζικός πύραυλος τύπου CZ-5B R/B, οποίος επιστρέφει στη Γη, σε μία μάλλον ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και της Τηλεσκόπησης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.

Ο κ. Βασιλάκος , δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος μελετά τις τροχιές των δορυφόρων αλλά και τις τροχιές δυνητικά επικίνδυνων τέτοιων αντικειμένων, ανακοίνωσε  ότι οι νεότεροι υπολογισμοί δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη χώρα μας, άρα δεν υπάρχει λόγος πανικού.  Τα συντρίμμια του εν λόγω κινεζικού πυραύλου, κατά 85% θα πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις”  είπε.

Ο κ. Βασιλάκος είπε ότι αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για την προώθηση διαστημοπλοίων, έξω από τη Γη, ώστε εκεί να πάρουν τα διαστημόπλοια την τροχιά που τους έχουν προγραμματίσει οι διάφοροι διαστημικοί οργανισμοί. Όλοι αυτοί πύραυλοι επιστρέφουν στη Γη. Λόγω της τριβής τους στην ατμόσφαιρα καίγονται και κάποια υπολείμματά τους πέφτουν στη Γη.

“Στους πυραύλους των δυτικών διαστημικών υπηρεσιών υπάρχουν συστήματα που βοηθούν στην ελεγχόμενη επανείσοδο τέτοιων πυραύλων στη Γη, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα. Αυτά τα συστήματα δεν υπάρχουν στους κινεζικούς πυραύλους. Ο συγκεκριμένος επειδή είναι μεγάλος, και δεν έχει συστήματα ελεγχόμενης επανεισόδου, προκάλεσε συναγερμό στη Γη,  ο οποίος όμως για την Ελλάδα έληξε”, είπε ο κ. Βασιλάκος.

Ένας επιπλέον λόγος που η επιστροφή του συγκεκριμένου πυραύλου Long March 5B είναι ασυνήθιστη, είναι ότι κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, το πρώτο στάδιο του πυραύλου έφτασε σε τροχιακή ταχύτητα αντί να πέσει κάτω, όπως συνηθίζεται. Το άδειο σώμα του πυραύλου βρίσκεται τώρα σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, έχοντας μία μάλλον ανεξέλεγκτη πορεία..enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: