16 Ιουλίου 2022

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

 

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Δύο άτομα κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει αδιάκοπα από το πρωί μεγάλες εκτάσεις γης.

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, με τις εντολές για εκκένωση χωριών να αυξάνονται. Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς.

  Ήδη με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, εκκενώθηκαν τα χωριά, Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Αγιος Γιώργης, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Ορνέ, Μέλαμπες.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, με τη δύση του ηλίου και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με τις φλόγες αλλά και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

 Αρνούνται κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, μιλώντας στο neakriti.gr, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το πύρινο μέτωπο που κατευθύνεται προς το χωριό Κρύα Βρύση, ζητώντας να ενισχυθούν άμεσα οι δυνάμεις στο σημείο, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς πριν φτάσει στο χωριό.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης, αρχιπύραρχο, Γιώργο Τσικαλά, «η νύχτα θα είναι δύσκολη, η κατάσταση, δυστυχώς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς η δυσβατότητα δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης και τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν τη νύχτα. Με το πρώτο φως ξεκινάμε πάλι».

Την ίδια ώρα, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Μανώλης Παραβολιδάκης, τόνισε ότι «η κατάσταση στους Μέλαμπες και στην γύρω περιοχή είναι έκρυθμη, καθώς δεν βοηθούν οι άνεμοι. Έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση κατοίκων στα χωριά, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Σαχτούρια. Παρακαλούμε πολύ τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των αρχών, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς. Να ακούν τις οδηγίες, γιατί πάρα πολλοί δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους με αποτέλεσμα θα θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους».

Τουρίστριες από τη Γερμανία απομακρύνθηκαν από το κατάλυμά τους στην Αγία Γαλήνη – Το ξενοδοχείο τους βρίσκεται στις παρυφές του λόφου που καίγεται

Ενισχύονται οι δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 5 ελικόπτερα, τα 4 πυροσβεστικά και 1 Chinnok της Αεροπορίας Στρατού τα οποία αποσύρθηκαν περίπου στις 9 το βράδυ.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς..in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: