1 Ιουλίου 2022

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Δεν είχα ποτέ μεγάλες προσδοκίες απ' αυτήν την Κυβέρνηση αλλα λίγο πολύ κι απ' την προηγούμενη . Μαθητούδια οι δυό τελευταίοι πρωθυπουργοί μπροστά σε κάθε Αμερικανό Τζίμυ ή Γερμανό Γιόχαν σε κάθε διεθνή σύσκεψη.

***

Οταν είμασταν μικροί σ' αυτούς που δεν ήταν ικανοί να μπουν στο παιχνίδι , τους λέγαμε εξω-φυλα-ρούχους. Και τους δίναμε τον ανάλογο ρόλο..Κάπως έτσι είδα και τον Κυριάκο στις τελευταίες συσκέψεις του ΝΑΤΟ σε αντίθεση μ' έναν Ερντογάν χωρίς Χάρβαρντ, χωρίς Αγγλικά, χωρίς λιβάνια και φρου-φρου να φοράει τα γυαλιά στους πάντες και να παίρνει το "αφεριμ"κι απ' τους Αμερικανούς και Ρώσους.

***

Ετσι είναι δυστυχώς. Η οσφυοκαμψία είναι πρωθυπουργικό ή αν θέλετε γενικά πολιτικό και διπλωματικό κουσούρι μας από καταναγκασμό ή διαχρονικούς εκβιασμούς των "συμμαχων" μας. Ο τελευταίος που πήγε να τους αντιμετωπίσει σαν κοινούς θνητούς , ήταν ο Βαρουφάκης αλλά μας έκαναν  "γυμνάσια" νεοσυλλέκτων και επανήλθαμε στα καθ' ημάς με πλήρη λειτουγία των σιελογόνων.

***

Τα ήξερε ο Κυριάκος, τα έμαθε καλύτερα, εισπράττει  τη συμμαχική απαξίωση και την υπεροπλία του Ερντογάν σ' όλα τα επίπεδα, νοιωθει ότι έγινε το παιδί για θελήματα της Δύσης (αποστολή υλικού στην Ουκρανία, δέσμευση ρωσικού πετρελαίου, αποπομπή Ρώσων διπλωματών) και δεν ξέρει από που να πιαστεί, ως έθνος ανάδελφο, κράτος μη κυρίαρχο και λαό μοιρασμένο.

***

Τι απομένει να κάνουν, βγάζουν την παληά κασέτα. Οταν οι Ελληνες είναι ενωμένοι και τα συναφή παραμύθια της Χαλιμάς, θέλοντας να κάνουν απόσβεση λαθών και κατανομή ίσων βαρών οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές υψίστης Εθνικής ανάγκης. 

***

Κι αυτό που ίσως κάποτε ήταν γι αυτούς εφιάλτης, η απλή αναλογική, ίσως αποβεί η σωτήρια σανίδα τους, στην προοπτική μιας οικουμενικής κυβέρνησης που πάντοτε λειτουργούσε ως κολυμβήθρα Εξαγνισμού. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: