4 Ιουλίου 2022

Γλυπτά Παρθενώνα: Όταν ο νεαρός φοιτητής Μπόρις Τζόνσον διέψευδε τον ασυνεπή πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον


Η βρετανική Telegraph υπογραμμίζει και αποκαλύπτει στο βρετανικό κοινό την ασυνέπεια στη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, με αφορμή το δημοσίευμα των Νέων που φέρνει στο φως τις επιστολές του τότε νεαρού φοιτητή Μπόρις Τζόνσον προς τη Μελίνα Μερκούρη.

Οι εν λόγω επιστολές του 1986 αποκαλύπτουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποδοκίμαζε την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε κάθε αίτημα επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα. Ωστόσο, ενώ ήταν φοιτητής στο Oxford University φαίνεται πως σε επιστολές που έστειλε προς την τότε υπουργό Μελίνα Μερκούρη είχε υπερασπιστεί με πάθος την επιστροφή των Γλυπτών.

Πιο συγκεκριμένα, με δυο επιστολές που έστειλε, και οι οποίες ήρθαν στο φως το δημοσιότητας, εκφράζεται ως νέος με πάθος υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, κατηγορώντας το Λόρδο Έλγιν για την «απόλυτη λεηλασία» που σήμαινε η μεταφορά τους στην Βρετανία.

Οι μέχρι πρότινος αδημοσίευτες επιστολές γράφτηκαν το 1986. Τότε ο νεαρός Μπόρις Τζόνσον έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Oxford University ενώ ήταν και πρόεδρος της Oxford Union. Μάλιστα στις επιστολές του κατηγορούσε την βρετανική κυβέρνηση για “σοφιστεία και αδιαλλαξία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, τότε 21, ισχυριζόταν ότι η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης ήταν «απαράδεκτη για καλλιεργημένους ανθρώπους», ενώ εξέφραζε την θλίψη του για τους σκανδαλώδεις χειρισμούς.

Οι επιστολές, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από την εφημερίδα Τα Νέα, γράφτηκαν με τελικό αποδέκτη τη Μελίνα Μερκούρη, με τον τότε νεαρό φοιτητή να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επανένωσης. Ισχυριζόταν, δε, ότι ο Λόρδος Έλγιν κινήθηκε χωρίς να εξασφαλίσει τις νόμιμες άδειες, γεγονός που «κλόνιζε» ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση της Βρετανίας.

Στην πρώτη επιστολή, που έστειλε στην Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού τον Μάρτιο του 1986, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει απερίφραστα την υποστήριξή του στο αίτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των σπουδαστών, συμφωνούν με αυτό που λέω, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μη γυρίσουν αμέσως τα Ελγίνεια Μάρμαρα, οι πιο σημαντικοί και όμορφοι θησαυροί της Αρχαιότητας, από το Βρετανικό Μουσείο, στο σπίτι τους στην Αθήνα» ανέφερε στην πρώτη επιστολή του ο Μπόρις Τζόνσον.

Η δεύτερη επιστολή είχε ημερομηνία 16 Απριλίου 1986. Στο γράμμα αυτό, κατηγορούσε την κυβέρνηση Θάτσερ ότι αντιμετωπίζει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με σοφιστείες και αδιαλλαξία. Τριάντα έξι χρόνια μετά, ο Μπόρις Τζόνσον, από την Ντάουνινγκ Στριτ, επιμένει ότι τα αριστουργήματα που φιλοτέχνησε ο Φειδίας «αποκτήθηκαν νομίμως» από τον λόρδο Ελγιν και αρνείται να προσέλθει σε διακυβερνητικό διάλογο με την Ελλάδα.

Πλέον ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε το άμεσο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για την επιστροφή των γλυπτών, ισχυριζόμενος ότι ανήκουν δικαιωματικά στο Βρετανικό Μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις επιστολές που έγραφε ως νέος φοιτητής επεσήμανε πως ακόμα και οι Τουρκικές αρχές «αρνήθηκαν ότι τα άτομα που είχαν πουλήσει αυτά τα γλυπτά είχαν οποιοδήποτε δικαίωμα να τα διαθέσουν. Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον Λόρδο Έλγιν ότι εκμεταλλεύτηκε τη «σχεδόν αναρχία» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να τα αφαιρέσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιστολές ανακαλύφθηκαν σε βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και η αυθεντικότητά τους έχει επιβεβαιωθεί από πηγή της Οξφόρδης αλλά και από πρόσωπο που υπηρετούσε ως αξιωματούχος του ελληνικού κράτους εκείνη την εποχή..enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: