18 Ιουλίου 2022

Σπουδαία διάκριση για τον Δήμο Κατερίνης: Πανευρωπαϊκό βραβείο για την ανάπλαση που μεταμορφώνει το κέντρο της πόλης


  • Συμμετείχαν 80 και πλέον πόλεις από 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε.
  • Ομάδα  επιστημόνων από την Ε.Ε. θα συνδράμει την Κατερίνη, προκειμένου να γίνει πράξη το πρωτοποριακό έργο που προτείνει ο Δήμος

Στους νικητές  του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (NEB) για έργα που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία μικρών και μεσαίων δήμων για τη μεταμόρφωση συγκεκριμένων περιοχών συγκαταλέγεται η πρόταση του δήμου Κατερίνης, για τη βιώσιμη ανάπλαση του κέντρου της πόλης με χρήση φυσικών υλικών, υδατοπερατών επιφανειών και δενδροφυτεύσεων.

Στην σχετική ανακοίνωση προέβη η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα  Φερέιρα, η οποία όπως σημείωσε:  «Μέσα από 80 και πλέον αιτήσεις απ’ όλη την Ευρώπη  επιλέξαμε 20 σπουδαία έργα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους αναπτύσσεται σε τοπικό επίπεδο. Η πολιτική συνοχής είναι ιδανική για τη στήριξη των μικρών πόλεων και κωμοπόλεων και την παροχή κινήτρων στις δημόσιες αρχές να δρομολογήσουν περισσότερα έργα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους σε περιφερειακό επίπεδο».


Αξίζει να σημειωθεί, ότι, οι νικητές προέρχονται από 15 κράτη – μέλη: Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Σουηδία και Φινλανδία, ενώ από την Ελλάδα η σπουδαία αυτή διάκριση πηγαίνει στην Κατερίνη. Μάλιστα μία ομάδα  επιστημόνων με πλούσια πείρα σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα αναμένεται να συνδράμει την Κατερίνη, καθώς και όλους τους νικητές, προκειμένου να κάνουν πράξη τα έργα που έχουν σχεδιάσει για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους.

Τεράστια αναγνώριση και διάκριση

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Αυτό το πανευρωπαϊκό βραβείο αποτελεί μία τεράστια αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας για τον ανασχεδιασμό του κέντρου της Κατερίνης, της προσπάθειας  να αλλάξει η φυσιογνωμία και η εικόνα της πόλης. Παράλληλα, είναι η επιβράβευση του σχεδιασμού μας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο και ένα διαβατήριο αξιοπιστίας για τον Δήμο μας, για την ακόμη πιο δυναμική διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και διακρίσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α. Νιώθω περήφανος και τεράστια ικανοποίηση για τη σπουδαία διάκριση».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος με  αφορμή την ευρωπαϊκή αυτή επιτυχία και διάκριση, απεύθυνε θερμές ευχαριστίες «στους συνεργάτες μου, αιρετούς και εργαζόμενους του Δήμου Κατερίνης. Επίσης,  σε όλους όσοι με τις ιδέες και τις σχεδιαστικές προτάσεις τους συμμετείχαν  στο εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών – όπως στην πράξη αποδεικνύεται – επίπεδο του πανελληνίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μας, για την ανάπλαση δημοσίου χώρου έκτασης 31.280,66 τ.μ., που περιλαμβάνει το υφιστάμενο δίκτυο πεζοδρόμων και τις πλατείες Ελευθερίας και Δημαρχείου του κέντρου της Κατερίνης».

Το βραβείο του δήμου Κατερίνης – τιμητική διάκριση για όλη την Ελλάδα


 «Δεν είναι το βραβείο του δήμου Κατερίνης, είναι μια τιμητική διάκριση για όλη την Ελλάδα, καθώς οι γνώσεις και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτή τη διαδικασία θα τροφοδοτήσουν μια «εργαλειοθήκη» που θα αφορά όλους τους δήμους, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων έργων ή την αναπαραγωγή υφιστάμενων έργων  NEB» διευκρινίζει από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης και προσθέτει: «Πιστεύω ότι πετύχαμε με τελικό αποδέκτη τον δημότη και τον επισκέπτη του Δήμου μας, ο «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός[…]», να σταθεί σημείο αναφοράς, για την αισθητική και λειτουργική ανάπλαση του κέντρου της Κατερίνης. Μέσα από τις εντυπωσιακές προτάσεις που κατατέθηκαν, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και πολύ περισσότερο σήμερα, η πανευρωπαϊκά βραβευμένη αυτή μας πρωτοβουλία, συνιστούν το εφαλτήριο εφαρμογής ενός «εργαλείου» στρατηγικής παρέμβασης στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο της ζωής στην πόλη μας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, συνολικά υποβλήθηκαν 87 προτάσεις από 18 διαφορετικά κράτη μέλη. Η Επιτροπή επίλεξε τους 20 νικητές μεταξύ των προτάσεων με την υψηλότερη βαθμολογία, επιδιώκοντας μια δίκαιη κατανομή περιοχών όσον αφορά τη γεωγραφική ισορροπία, το μέγεθος των δήμων και τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Τα έργα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους μεταξύ άλλων επικεντρώνονται στην ανάπλαση βιομηχανικών χώρων, στην προώθηση δυναμικών τοπικών κοινοτήτων, στην αντιστοίχιση της ψηφιοποίησης με τους δημιουργικούς κλάδους σε κέντρα τέχνης και πολιτισμού,  σε διασυνοριακές δραστηριότητες και   έργα που εστιάζουν στα νησιά και τις γειτονιές. Οι συμμετέχοντες δήμοι έχουν πληθυσμό από 700 έως πάνω από 85.000 κατοίκους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κατερίνης ο  συγκεκριμένος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ενώ είχε προκηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2020. Τον περασμένο Φεβρουάριο, τα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στο χώρο με σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο στο ενεργητικό τους, ως κριτήρια αξιολόγησης προτάσεων συνεκτίμησαν τη γενική σύλληψη και ιδέα, τη λειτουργικότητα, τον αισθητικό αντίκτυπος στις όμορες χρήσεις, την Περιβαλλοντική, Τεχνική και βιοκλιματική προσέγγιση, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, σε συνδυασμό με τη ρεαλιστικότητα – ευκολία υλοποίησης, την αντοχή στο χρόνο – αειφορία και το υλοποιήσιμο κόστος έργου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: