7 Ιουλίου 2022

Το πιτόγυρο του Κουτσούμπα, το παντεσπάνι και η βαθιά κρίση που έρχεται

 

Το πιτόγυρο του Κουτσούμπα, το παντεσπάνι και η βαθιά κρίση που έρχεται

Πανάκριβο το πιτόγυρο και είχε δίκιο να το αναφέρει ο Κουτσούμπας. Γιατί είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας που βιώνει άσχημες καταστάσεις

Στην ομιλία του στη Βουλή ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, γνωστός για το χιούμορ του αλλά και για τις εύστοχες τοποθετήσεις του, έστω κι αν δεν συμφωνείς με το κόμμα, είπε: «Το σουβλάκι με πίτα, το γνωστό πιτόγυρο έχει πάει στα 3 – 3,5 ευρώ. Η βενζίνη στα 2,5 ευρώ. Δεν τρώτε σουβλάκια, το καταλαβαίνω. Δεν βάζετε ούτε καύσιμα;».

Αυτό είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να γίνει στη συνέχεια viral και στο twitter να στηθεί καυγάς για το αν είχε δίκιο που το είπε ή όχι.

Όμως, τι είναι η Βουλή; Ενας αποστειρωμένος χώρος όπου οι πολιτικοί πρέπει να είναι «στημένοι» σαν στρατιωτάκια και να λένε πολιτικές ατάκες γραμμένες από κάποιους συμβούλους;

Τι είναι άραγε η Βουλή; Ένα μέρος που δεν πρέπει να λέγονται αλήθειες, αλλά ο κόσμος να παρακολουθεί μια ανούσια «παράσταση» που δίνουν τα κόμματα, μια παράσταση που κανείς δεν ενδιαφέρεται να δει;

Όχι, βέβαια, και οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, όσο κι αν πονάνε.

Το πιτόγυρο, το σουβλάκι με πίτα ή με κοτόπουλο και τζατζίκι είναι εμβληματικό φαγητό για τους Ελληνες, κι όχι μόνο.

Όταν η τιμή του φτάνει τα 3,5 ευρώ και σε κάποιες φορές μπορεί και τα 4 ευρώ, όταν πριν από μερικούς μήνες ήταν κάτω από 2,5 ευρώ, υπάρχει πρόβλημα.

Το κόστος για να φάει κάποιος ένα πιτόγυρο είναι ουσιώδες πρόβλημα και η εικόνα της σημερινής άσχημης πραγματικότητας που βιώνει ο Ελληνας πολίτης. Με 13% πληθωρισμό και με τις τιμές να μην ξέρει κανείς πότε θα πιάσουν ταβάνι, το πιτόγυρο του Κουτσούμπα είναι η «μαύρη σημαία» μιας εποχής που πολύ φοβάμαι ότι μόλις ξεκίνησε.

Μην κοροϊδεύουμε την αναφορά του γραμματέα του ΚΚΕ. Το αντίθετο, να την επικροτήσουμε πρέπει γιατί είναι μια τραγική αλήθεια που ζούμε καθημερινά. Αλλά που μάλλον δεν μπορούμε να την αλλάξουμε μόνοι μας.

Όταν όμως το σουβλάκι με πίτα έχει αυξηθεί σε λίγους μήνες κατά 30% και 40%, φανταστείτε τι συμβαίνει στα σούπερ μάρκετ.

Στα είδη πρώτης ανάγκης, στα αγαθά που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση των πολιτών. Ειδικά των μη προνομιούχων.

Και το πιτόγυρο είναι βασικό είδος φθηνής διατροφής για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Αν δεν το καταλαβαίνει αυτός που τρώει σούσι ή T Bone, δεν μας αφορά, αλλά η ακρίβεια στο πιτόγυρο είναι ουσιώδες θέμα για το πολιτικό σύστημα.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει… Αντουανέτα και να πει: «Δεν έχετε πιτόγυρα… φάτε παντεσπάνι».

Αν ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος που καθημερινά δίνει αγώνα επιβίωσης και βγάζει ελάχιστα και μόλις μπορεί να αγοράσει ένα και δύο πιτόγυρα, τώρα δεν μπορεί, αυτό είναι σοβαρό κοινωνικό γεγονός.

Και πολιτικό βεβαίως. Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά το πιτόγυρο ενδεχομένως να κρίνει τις επόμενες εκλογές. Το σουβλάκι, η βενζίνη, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τα ζαρζαβατικά στη λαϊκή.

Κι όσοι λένε ότι θα έχουμε «μαύρο χειμώνα», αν επιβεβαιωθούν τα κακά γεωπολιτικά σενάρια, εννοούν την καθημερινή διαβίωση.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, έχει μοιράσει δισεκατομμύρια, ίσως όχι πάντα στοχευμένα. Δε νομίζω ότι η οικονομία αντέχει άλλες παροχές, και σίγουρα δεν αντέχει και άλλους μαθητευόμενους μάγους που υπόσχονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα ξανά με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Αλλά, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που περνούν δύσκολα και που φοβούνται το άμεσο μέλλον τους, πρέπει να προστατευτούν πάση θυσία. Γιατί αλλιώς οι κοινωνικές εκρήξεις θα είναι προ των πυλών.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: