24 Ιουλίου 2022

Κορoνοϊός ή Αλλεργική ρινίτιδα;

 

κορoνοϊός αλλεργική ρινίτιδα
Διάκριση Συμπτωμάτων μεταξύ κορονοϊού και αλλεργικής ρινίτιδας
Εδώ και αρκετό καιρό η χώρα μας όπως και σχεδόν όλος ο υπόλοιπος κόσμος, πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που κι αυτό όπως και οι υπόλοιποι κορονοϊοί προκαλούν από ήπιες έως πολύ σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο ερχομός της Άνοιξης που ευνοεί τις αλλεργικές παθήσεις, καθιστά τη διάκριση των συμπτωμάτων μεταξύ του κορονοϊού και της αλλεργικής ρινίτιδας δύσκολη, καθώς αρκετά από τα συμπτώματα είναι κοινά. Το γεγονός αυτό προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια στον ασθενή.

Παρ’ όλα αυτά, εάν παραλληλίσουμε τα συμπτώματα των δύο αυτών παθήσεων μπορούμε να επισημάνουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά αλλά  και αρκετές σημαντικές διαφορές:

 

Συμπτώματα    Κορονοϊός          Αλλεργική ρινίτιδα

Πυρετός80%Σπάνια
Βήχας34% 

Σπάνια (εκτός εάν συνυπάρχει βρογχικό άσθμα)

Δυσκολία στην αναπνοή30%Δεν υπάρχει (εντοπισμένη μόνο στη μύτη)
Κούραση13% 

Δεν υπάρχει (μόνο υποτονία μετά τη λήψη αντιισταμινικών)

 

Ρινική καταρροή

 

2,4%

 

80%

 

Ρινική συμφόρηση

 

 2%

 

80%

Φταρνίσματα 1% 

Συχνά, κυρίως κατά τις πρωϊνές ώρες

 

Φαγούρα

στη

μύτη-μάτια

ΌχιΣυχνά
Απώλεια όσφρησης 

Παρατηρήθηκε όπως και σε άλλες ιώσεις (ίσως στον κορονοϊό πιο συχνά)

 

Σπάνια, (εκτός εάν συνυπάρχουν ρινικοί πολύποδες)

 

Μυϊκοί πόνοι

 

4,6%

 

Όχι

 

Διάρροια

 

3,8%

 

Όχι

 

Πόνος στο στήθος

 

3,4%

 

Όχι

 

Πονόλαιμος

 

3%

 

Όχι

 

Κεφαλαλγία

 

2%

 

Όχι


Γενικά:

Στην αλλεργική ρινίτιδα τα περισσότερα συμπτώματα εντοπίζονται κυρίως στη μύτη και στα μάτια, η αλλεργία εμφανίζει εποχιακή κατανομή (Φθινόπωρο και Άνοιξη) και δεν συνδυάζεται με πυρετό.

Στην ίωση – ίωση από κορονοϊό τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο συστηματικά, υπάρχει κυρίως πυρετός, η ίωση εμφανίζεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες και τέλος τα συμπτώματα μυϊκών πόνων, διάρροιες, πόνος στο στήθος και κεφαλαλγίες, είναι συνήθως συμπτώματα των ιώσεων και όχι της αλλεργικής ρινίτιδας.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι η αναφερόμενη συμπτωματολογία των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι σύμφωνη  με τις έως τώρα επιστημονικές στατιστικές και μελέτες και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεχής ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού καθώς επίσης και του πληθυσμού, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παροχή βοήθειας και η αποτελεσματικότερη προστασία.

Βοΐλας Γεώργιος
Διευθυντής  Ωτορινολαρυγγολογικού Τμήματος  Ευρωκλινικής Αθηνών, τ. Διευθυντής Νοσοκομείου Βραχείας Νοσηλείας – Πολυκλινικής Αθηνών.euroclinic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: