28 Αυγούστου 2022

Άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

 Άνοιγμα των σχολείων με καλή επιδημιολογική εικόνα προβλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Λίγες ημέρες απέμειναν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινά -όπως και οι δύο προηγούμενες- με τον «βραχνά» κορωνοϊού και με την ελπίδα ο φετινός χειμώνας να είναι πιο ήπιος όσον αφορά την πανδημία. Γονείς και εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των παιδιών, θέτουν το θέμα του πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία.

«Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με καλή επιδημιολογική εικόνα» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνονοντας ότι καταγράφεται σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και ιδιαίτερα την τελευταία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου και οι μετακινήσεις με τα πλοία δεν άλλαξαν την εικόνα. «Την τελευταία εβδομάδα η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη» σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι «πριν από τέσσερις εβδομάδες είχαμε 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία και την τελευταία εβδομάδα μόλις 216».

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε κάτω από τις 200 εισαγωγές».

Μιλώντας ειδικότερα για τις ημέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα».

«Έχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή 'Κένταυρος', όπου έχει εμφανιστεί δεν έχει επικρατήσει παρά μόνο στην Ινδία».

Με τι μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το επίπεδο ανοσίας για τον κορωνοϊό στη χώρα είναι υψηλό, λόγω του ποσοστού των εμβολιασμών και των νοσήσεων.

Αναφέρθηκε στο «μοντέλο των ΗΠΑ» για τα σχολεία, όπου τα ανοίγουν τελείως ελεύθερα και παίρνουν επιπλέον μέτρα μόνο στις πολιτείες όπου υπάρχει πρόβλημα.

Εκτίμησε ότι και στη χώρα μας «πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα -περισσότερα τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας- στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. «Δεν θα υπάρξει λόγος για οριζόντια μέτρα κατά του κορωνοϊού στο μέλλον» εκτίμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: