30 Αυγούστου 2022

Εγκαίνια έκθεσης με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831): Η ζωή και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης


 Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα “Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831): Η ζωή και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη”. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και τον Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης και ακολουθεί το αφήγημα της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων “Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο”, που εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2016. Σε αυτήν παρουσιάζονται, σε ψηφιακές αναπαραγωγές, έγγραφα, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης που παραχωρούνται από φορείς όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη. 

 

Σε δήλωσή του, στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα, σημειώνοντας ότι “κατά τη διάρκεια της θητείας του διαρκώς μεριμνά να ενισχύει την εξωστρέφεια της Βουλής των Ελλήνων και σε συνεργασία με τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες της Βουλής να κάνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό το αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής”.

Ο Δημάρχος Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας υπογράμμισε ότι “ο Ιωάννης Καποδίστριας επισκέφθηκε τέσσερις φορές την πόλη της Μεθώνης, συνδέθηκε με αυτήν και τη βοήθησε σε πολλά επίπεδα” και εξέφρασε τη χαρά του “για την εξαιρετική και διαχρονική συνεργασία του Δήμου Πύλου-Νέστορος με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και στους επισκέπτες του δήμου να γνωρίσουν την προσωπική και πολιτική πορεία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια”.

 

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Άντζελα Καραπάνου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “στόχος της έκθεσης είναι η συνολική παρουσίαση και συστηματική ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου του Ιωάννη Καποδίστρια, όχι μόνο ως Κυβερνήτη της Ελλάδας αλλά και ως σημαντικής, διεθνούς κύρους, διπλωματικής προσωπικότητας, που συνέβαλε καίρια στην εξέλιξη της μεταναπολεόντειας Ευρώπης”.

Εκ μέρους του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Κάστρου κ. Α. Τσιρίγου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Διονύσης Κριαρής τόνισε ότι πέραν της έκθεσης, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής της για στήριξη των βιβλιοθηκών, δώρισε στον σύλλογο σημαντικό αριθμό εκδόσεων, μέρος των οποίων παρουσιάζεται στην έκθεση.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκθεση διευρύνει ένα δίκτυο προηγούμενων συνεργειών, στο πλαίσιο των οποίων παραλλαγές της αρχικής κεντρικής έκθεσης παρουσιάστηκαν στο Ναύπλιο, την Κέρκυρα και την Αίγινα.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Χρήστος Λούκος, Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γενικός Συντονισμός: Δρ Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Επιμέλεια: Άντζελα Καραπάνου, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων. 

 

 

 

INFO

Είσοδος ελεύθερη

Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης, Πλατεία Παραλίας

Διάρκεια έκθεσης: 25/08/2022 – 04/09/2022

Καθημερινά: 20:30-23:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: