23 Αυγούστου 2022

Αυξήσεις στις συντάξεις: Αυτοί είναι οι “τριπλά” κερδισμένοι του 2023- Όλα όσα είπε ο Χατζηδάκης


 Τα δύο μέτρα στήριξης που θα υπάρξουν από το νέο έτος για τους συνταξιούχους ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Open TV.

 “Από την πλευρά της κυβέρνησης για την καινούργια χρονιά  θα υπάρξουν δύο μέτρα τα οποία προφανώς θα έχουν θετική επίδραση στις τσέπες των συνταξιούχων:
  • Το ένα θα είναι το ξεπάγωμα (για όλες τις συντάξεις) των αυξήσεων από 1/1/2023 έτσι όπως είχε προγραμματιστεί.
  • Και από εκεί και πέρα θα έχουμε και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και φυσικά και για τους  δημοσίους υπαλλήλους – κάτι που θα έχει θετική αντανάκλαση στους συνταξιούχους”, σημείωσε.

Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις από 1/01/2023

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις από  01/01/2023. ” Θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο χρόνος. Η αύξηση είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του δείκτη τιμών Καταναλωτή. Αυτά τα 2, τιμάριθμος και αύξηση του ΑΕΠ προστίθενται και διαιρούνται δια δύο. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία και αυτό θα εφαρμόσει και η κυβέρνηση.  Όσο ψηλότερα πάνε αυτά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις. Βέβαια, η αύξηση του ΑΕΠ είναι θετικό νέο, η αύξηση του τιμαρίθμου δεν είναι…γενικότερα μιλώντας”, απάντησε.

Στην ερώτηση εάν οι αυξήσεις στις συντάξεις θα κυμανθούν πάνω από 5% απέφυγε να δώσει απάντηση.  “Δεν θέλω να πω. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την αύξηση του ΑΕΠ. Κυκλοφορούν  επίσης διάφορα σενάρια για την αύξηση του τιμαρίθμου”, σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε  ότι “είναι σαφές, πάντως, ότι θα πρόκειται για μια σημαντική αύξηση”.

Συντάξεις: Η αύξηση θα αφορά και τους νέους συνταξιούχους;

Επίσης  ρωτήθηκε εάν αυτή η αύξηση αυτή θα αφορά και τους νέους συνταξιούχους. “Η αύξηση αυτή αφορά όλους τους συνταξιούχους “, απάντησε  ωστόσο την ίδια στιγμή ανέφερε ότι “κάποιοι που έχουν προσωπική διαφορά μεγάλη δεν θα δουν τελικά αύξηση στις τσέπες τους, αλλά θα δουν ένα ροκάνισμα της προσωπικής τους διαφοράς, πράγμα το οποίο θα τους φέρει σε ευμενή θέση για την επόμενη αύξηση.  Αυτά όλα- και οι προσωπικές διαφορές και ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης- είναι κληρονομίες από το παρελθόν, είναι συμφωνίες που είχαν γίνει ήδη με την προηγούμενη κυβέρνηση και την τρόικα και αυτά εφαρμόζονται τώρα”.

Τι θα συμβεί με αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη από δω και πέρα;

Στην ερώτηση τι θα γίνει με αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη από δω και πέρα είπε ότι και αυτοί  “εντάσσονται  στον ίδιο μηχανισμό. Θα πάρουν μία σύνταξη και στη συνέχεια κάθε χρόνος που θα περνάει θα γίνεται μια αναπροσαρμογή της σύνταξής τους με βάση  μαθηματικό τύπο”.

Τέλος αποκάλυψε ότι ορισμένοι  συνταξιούχοι θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 πρόσθετες αυξήσεις.  “Για κάποιους συνταξιούχους  θα έχουμε από 1/1/23 και τον επανυπολογισμό στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης, όπως προβλέπεται από τον νόμο 46/70…  για τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, άρα κι αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις για κάποιους συνταξιούχους. Δηλαδή, θα υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα έχουν κέρδος και από την αύξηση των συντάξεων και από τον επανυπολογισμό και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης”, σημείωσε..enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: