23 Αυγούστου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


 Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 23 Αυγούστου

79 μ.Χ. Εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.

1215  Ο πάπας Ιννοκέντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.

1305  Ο Σκωτσέζος Γουίλιαμ Γουάλας ευγενής και πατριώτης, πρωταγωνιστής του πολέμου κατά των Άγγλων κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εκτελείται στο Λονδίνο για εσχάτη προδοσία (Braveheart).

1456 Ολοκληρώνεται η πρώτη εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο

79 μ.Χ. Εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.

1215  Ο πάπας Ιννοκέντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.

1305  Ο Σκωτσέζος Γουίλιαμ Γουάλας ευγενής και πατριώτης, πρωταγωνιστής του πολέμου κατά των Άγγλων κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εκτελείται στο Λονδίνο για εσχάτη προδοσία (Braveheart).

1456 Ολοκληρώνεται η πρώτη εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο

 30 π.Χ. Μετά από εισβολή στην Αίγυπτο, ο Οκταβιανός ‑κυρίαρχος πλέον εκτελεί τον Μάρκο Αντώνιο Αντύλλο, μεγαλύτερο γιο του Μάρκου Αντώνιου και τον Πτολεμαίο ΙΕ΄ Καισαρίωνα, τελευταίο βασιλιά της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο και μοναδικό παιδί του Ιούλιου Καίσαρα και της Κλεοπάτρας.

79 μ.Χ. Εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.

1215: Ο πάπας Ιννοκέντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.

1305: Ο Σκωτσέζος Γουίλιαμ Γουάλας ευγενής και πατριώτης, πρωταγωνιστής του πολέμου κατά των Άγγλων κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εκτελείται στο Λονδίνο για εσχάτη προδοσία (Braveheart).

1456 :
Ολοκληρώνεται η πρώτη εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο



1572: 70.000 Γάλλοι προτεστάντες σφάζονται και μένει γνωστή ως Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Την εντολή έδωσε ο βασιλιάς Κάρολος Θ’, ο οποίος βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του, Αικατερίνης των Μεδίκων.



1617: Δίνεται στην κυκλοφορία ο πρώτος μονόδρομος στο Λονδίνο.

 1806: Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Charles Augustin de Coulomb (Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ).Αρχικά στρατιωτικός μηχανικός (κατασκευή των οχυρών της Μαρτινίκας κά) . ο Κουλόμπ έγινε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού από το 1774.
Βραβεύτηκε για εργασία σχετικά με τις μαγνητικές πυξίδες και τη μελέτη της τριβή στη λειτουργία των μηχανών (μεταβολής τριβή | πίεση) εργασία που έμεινε αξεπέραστη για 150 χρόνια.
Ασχολήθηκε με ευρεία γκάμα μελετών (ηλεκτρισμού, μαγνητισμού, στρέψης, αντοχής υλικών, δυνάμεις | φορτία σε δοκάρια, θέματα εργονομίας) έθεσε τα θεμέλια της μελέτης βέλτιστης παραγωγής έργου από ανθρώπους και ζώα ενώ συνέγραψε 100άδες μελέτες για κατασκευές δημοσίων έργων.
Η πιο σημαντικές, αφορούσαν τους τομείς της ηλεκτροστατικής | μαγνητισμού ‑επινόησε το στροφικό εκκρεμές και το νόμο του αντίστροφου τετραγώνου για την ηλεκτροστατική δύναμη ανάμεσα σε δύο φορτία, ανάγοντας σε θετική επιστήμη την παραδοσιακή φυσική φιλοσοφία.
Προς τιμή του η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου, στο μετρικό ή SI διεθνές σύστημα μονάδων, φέρει το όνομά του. 

1817: Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο σκοτώνει 65 άτομα.


1821 Μετά από δεκαετή αγώνα κατά των Ισπανών αποικιοκρατών, το Μεξικό κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με τη συνθήκη της Κόρντοβα.

1825 Ελληνική Επανάσταση 1821: Η φρουρά του Μεσολογγίου ανατινάζει τα χαρακώματα του Κιουταχή. Οι Έλληνες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους σε μάχη στα Σκούρτα Βοιωτίας.

1831
Ο Δαρβίνος σαλπάρει με το πλοίο HMS Beagle για ένα πενταετές ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει και οι παρατηρήσεις του θα τον οδηγήσουν στη θεωρία ότι τα είδη εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον τους.

1832 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Νικολά Καρνό (δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής — Κύκλος Καρνό).

1833 “Καταργείται” η δουλεία στις αποικίες της Βρετανίας.

1839 Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.

1853 Ετοιμάζονται για πρώτη φορά τηγανιτές πατάτες με τη μορφή που είναι γνωστές σήμερα. ‘Ένας Αμερικανός μάγειρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρατόγκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρκης, αγανακτισμένος από τα παράπονα ενός πελάτη, αποφασίζει να του σερβίρει πατάτες τόσο λεπτοκομμένες που να δυσκολευτεί να τις πιάσει με το πιρούνι του. Αυτές οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες θα αποδειχθούν τεράστια επιτυχία.

1857 Ξεσπά μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην αμερικανική ιστορία, γνωστή ως ο “πανικός του 1857”.

1864 Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους βασικούς στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας.

1877 Γεννήθηκε στις ΗΠΑ ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν, ο οποίος εφηύρε τα παιδικά τρενάκια

1889 Λαμβάνεται το πρώτο ασύρματο μήνυμα από πλοίο σε ακτή.

1889 Γεννήθηκε ο Αργεντινός συγγραφέας και ποιητής Χόρχε Λουίς Μπόρχες, από τις επιφανέστερες λογοτεχνικές μορφές του 20ου αιώνα

1891 Ο Τόμας Εντισον κατοχυρώνει την κινηματογραφική κάμερα.

1902 Γεννιέται ο Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ.

1910 Η Κορέα προσαρτάται στην Ιαπωνία.

1910 Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».

1911 Γεννιέται ο Μιχάλης Ράπτης, γνωστός και ως Πάμπλο, προσωπικότητα του διεθνούς τροτσκιστικού κινήματος. (Θαν. 17/2/1995)

1912 Γεννιέται ο Gene Kelly (Τζιν Κέλι), Αμερικανός ηθοποιός και χορευτής

1914 Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1912 Σταφιδική κρίση ξεσπάει στην Πελοπόννησο, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

1921 Η μάχη του Σαγγάριου Ποταμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αρχίζει. Μετά από τρεις βδομάδες εχθροπραξιών, οι Τούρκοι νικούν.

1923
Τον Αύγουστο του 1923 πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώτα χρόνια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Τα πρώτα σωματεία που συμμετείχαν είναι οι σιδηροδρομικοί, οι ναυτεργάτες, οι φορτοεκφορτωτές. Στις 19 Αυγούστου 1923 όλα τα ναυτεργατικά σωματεία κηρύσσουν απεργία, συλλαμβάνονται μέλη διοικήσεως της Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτή την κατάσταση η Διοίκηση του ΕΚΠ αποφασίζει πανεργατική απεργία. Η τελική όμως απόφαση θα εξαρτηθεί από τη ΓΣΕΕ.
Στις 20 Αυγούστου η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι θα επεκτείνει τις απεργίες σ’ ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή περίπολοι του Πολεμικού Ναυτικού γυρίζουν στους δρόμους και συλλαμβάνουν περίπου 200 απεργούς ναυτοθερμαστές για να τους βάλουν να δουλέψουν υποχρεωτικά.
Στον Πειραιά πραγματοποιείται σύσκεψη του ΕΚΠ της Ναυτικής Ομοσπονδίας και των Ομοσπονδιών Σιδηροδρομικών, Ηλετροκινήσεως, Επισιτισμού και της ΓΣΕΕ. Τα κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν σταθεροποίηση των ημερομισθίων με βάση τον τιμάριθμο. Μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Απόλυση κρατούμενων απεργών. Κατάργηση της λογοκρισίας επί των εργατικών ζητημάτων. Απαγόρευση της εξαγωγής ανεπεξέργαστων καπνών και άλλα. Απ’ όλη την Ελλάδα φτάνουν τηλεγραφήματα για συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου 1923. Στην πλατεία Πασαλιμανιού στον Πειραιά πραγματοποιείται Πανεργατική συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ, που είναι ιδιαίτερα ισχυρό αυτή την εποχή. Το σημείο που γίνεται η συγκέντρωση είναι μακριά από κυβερνητικά κτίρια, μακριά από την Αθήνα. Η κυβέρνηση, που ουσιαστικά διευθύνεται από το Νικόλαο Πλαστήρα, δίνει διαταγή να χτυπηθεί η συγκέντρωση και να διαλυθεί διά της βίας. Στρατός και αστυνομία επιτίθενται με σφοδρότητα στους συγκεντρωμένους απεργούς στο Πασαλιμάνι. Απολογισμός: 11 νεκροί εργάτες, 100 τραυματίες και συλλαμβάνονται περίπου 500. Μετά τα αιματηρά γεγονότα του Πασαλιμανιού η απεργία λύνεται, όμως παραμένει σαν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της εποχής. Παραμένει σαν σταθμός των μεγάλων αγώνων του νεαρού τότε Ελληνικού Οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος (902.gr).

1893: Ο Σπυρίδων Περεσιάδης ολοκληρώνει το θεατρικό έργο «Γκόλφω».

Golfo 

1910: Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».

Eleftherios_Venizelos-office

 

1923: Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάννης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1924: Ανακοινώνεται ότι, η απόσταση μεταξύ της Γης και του Άρη είναι η μικρότερη από τον 10 αιώνα μ.Χ.

1927: Εκτελούνται στη Βοστόνη οι αναρχικοί Νίκολας Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, επειδή κρίθηκαν ένοχοι φόνου, τον οποίο ουδέποτε παραδέχτηκαν. Η ιστορία τους ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες.

Sacco-Vanzetti

1931: Τρεις ένοπλοι ορμούν στη σκηνή του θεάτρου «Περοκέ» και πυροβολούν εναντίον των ηθοποιών. Σκοτώνεται ο μηχανικός του θεάτρου ενώ αρκετοί τραυματίζονται.

1932: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στο Αλιβέρι, όπου καίγονται τα ανθρακωρυχεία.

1933: Στην Ινδία, αποφυλακίζεται μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.

1939: Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης, γνωστό ως «Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ». Σε μία μυστική προσθήκη στο κείμενο της συμφωνίας, η Πολωνία διαμοιράζεται ανάμεσα στα δύο κράτη.

Molotov-Ribbentrop-Stalin 

1940: Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν το Λονδίνο.

1942
: Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Ρώσοι ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.

Battle_of_Stalingrad

1952: Ιδρύεται ο Αραβικός Σύνδεσμος.

1960: Εντοπίζεται στη Γουινέα ο μεγαλύτερος βάτραχος του κόσμου, βάρους 3,3 κιλών.

1962: Πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, μέσω του δορυφόρου Τέλσταρ.

1966: Ο δορυφόρος «Όρμπιτερ Ι» τραβάει τις πρώτες φωτογραφίες του πλανήτη μας από τη Σελήνη.

1980: Ξεκινά την λειτουργία της η ΕΥΔΑΠ.

1982: Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με το νόμο 1285 που ψηφίζει η Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Andreas_Papandreou 

1993: Εντοπίζονται στην πόλη Σκόντρα, στην Αλβανία, μαζικοί τάφοι 107 ατόμων που εκτελέστηκαν από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς.

1993: Στο Περού, οι αντάρτες της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» σκοτώνουν 62 Ινδιάνους. Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση των τελευταίων 13 ετών, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας του προέδρου Φουτζιμόρι.

1995: Για πρώτη φορά η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΟΗΕ πλήττει με το βαρύ πυροβολικό τους Σερβοβόσνιους έξω από το Σαράγιεβο.

1998: Ολοκληρώνεται το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη το οποίο ξεκίνησε στις 18/8. Η Όλγα Βασδέκη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στο τριπλούν με 14.55 (20/8), ενώ η Κατερίνα Θάνου με 10.87 και ο Χάρης Παπαδιάς με 10.17 παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ γυναικών και ανδρών αντίστοιχα (19/8).

1999: Η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με 66.05 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη.

2004: Η νεαρή αθλήτρια από την Πρέβεζα, Αθανασία Τζουμελέκα κάνει όλη την Ελλάδα να παραμιλάει κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο βάδην, και ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά την πρώτη θέση στους κρίκους. Η Πηγή Δεβετζή χαρίζει στην Ελλάδα ένα ακόμα Ολυμπιακό μετάλλιο, το αργυρό στο τριπλούν με επίδοση 15.25μ.

2004: Ένα τόνο κοκαΐνης, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπισθεί ποτέ στη χώρα μας, κατάσχουν οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Τα 300 κιλά της ναρκωτικής ουσίας, εντοπίστηκαν την ώρα που ξεφορτώνονταν από ιστιοφόρο σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, ενώ τα υπόλοιπα 700 κιλά βρέθηκαν λίγο αργότερα σε διαμέρισμα της Μαντίνειας. Συλλαμβάνονται τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, ένας Αλβανός και ένας Ιταλός.

Γεννήσεις σαν σήμερα 

1517 – Φραγκίσκος Α’, δούκας της Λωρραίνης

1740 – Ιβάν ΣΤ’, τσάρος της Ρωσίας

1754 – Λουδοβίκος 16ος, τελευταίος αυτοκράτορας της Γαλλίας, που αποκεφαλίστηκε από τους επαναστάτες. (Θαν. 21/1/1793)

Ludvig_XVI 

1864 – Ελευθέριος Βενιζέλος, κορυφαίος νεοέλληνας πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1910 έως το 1915 και από το 1928 έως το 1932. (Θαν. 18/3/1936)

Eleftherios_Venizelos

1908 – Άρθουρ Αντάμοβ, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας

1910 – Τζιουζέπε Μεάτσα, Ιταλός ποδοσφαιριστής

1911 – Φώτιος Κατσιάμπας, Έλληνας πολιτικός

1924 – Εφραίμ Κισόν, Ισραηλινός συγγραφέας

1924 – Ρόμπερτ Σόλοου, Αμερικανός οικονομολόγος

1926 – Κλίφορντ Γκερτζ, Αμερικανός ανθρωπολόγος

1926 – Λέανδρος Παπαθανασίου, Έλληνας συνθέτης

1943 – Ντόναλντ Καλπόκας, πρωθυπουργός του Βανουάτου

1948 – Κώστας Γεωργάκης, φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας. (Θαν. 19/9/1970)

Kostas_Georgakis

1949 – Βίκυ Λέανδρος, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1950 – Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, πρόεδρος της Κιργιζίας

1952 – Γιώργος Παράσχος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1957 – Τάσος Μητρόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1964 – Μάκης Βορίδης, Έλληνας πολιτικός

1978 – Κόμπι Μπράιαντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1981 – Κάρμεν Λουβάνα, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός

Θάνατοι σαν σήμερα 

30 π.Χ. – Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων, φαραώ της Αιγύπτου

634 – Αμπού Μπακρ, Άραβας χαλίφης

1305 – Γουίλιαμ Γουάλας, Σκωτσέζος αγωνιστής

1806 – Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ, γάλλος φυσικός, με σημαντικό έργο στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού. (Γεν. 14/6/1736)

Charles_de_Coulomb

1900 – Κουρόντα Κιγιοτάκα, Ιάπωνας πολιτικός

1908 – Γεώργιος Παπαδιαμαντόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1926 – Ροντόλφο Βαλεντίνο, (Ροντόλφο Πιέτρο Φιλιμπέρτο Ραφαέλο Γκουλιέλμι Βαλεντίνα), ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου. (Γεν. 6/5/1895)

Rodolfo_Valentino 

1933 – Άντολφ Λως, Αυστριακός αρχιτέκτονας

1936 – Φρανκ Μπάρτλεμαν, Αμερικανός ιερέας

1939 – Εζέν Ανρί Γκραβελότ, Γάλλος ξιφομάχος

1944 – Αμπντούλ Μετζίτ Β΄, Οθωμανός χαλίφης

1945 – Γιάννης Βλαχογιάννης, λογοτέχνης, ιστορικός και ιστοριοδίφης της εθνεγερσίας. Ήταν ο πρώτος που εξέδωσε τα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη. (Γεν. 1867)

Giannis_Vlachogiannis

1974 – Ρομπέρτο Ασσατζιόλι, Ιταλός ψυχίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: