24 Αυγούστου 2022

«Η Πέμπτη είναι η νέα Παρασκευή» - Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας

 Ικανοποίηση στους εργαζομένους που κάνουν λόγο για τις χαρές της μείωσης των ημερών απασχόλησης - Τι δείχνουν τα πιλοτικά προγράμματα

«Η Πέμπτη είναι η νέα Παρασκευή» - Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας | tanea.gr Στη Βρετανία πάνω από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες συμφώνησαν να εργάζονται μία μέρα λιγότερο, {LF}με πλήρη αμοιβή και δέσμευση να διατηρήσουν τα συνήθη επίπεδα παραγωγικότητάς τους

Πολύ θετικά φαίνεται πως έχουν υποδεχθεί οι περισσότεροι εργαζόμενοι την εβδομάδα τεσσάρων ημερών εργασίας που δοκιμάζεται πιλοτικά και για έξι μήνες σε περίπου 70 εταιρείες στη Βρετανία. «Οι Πέμπτες είναι οι νέες Παρασκευές» αναφέρουν στον τίτλο του σχετικού θέματος οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η «Γκάρντιαν» επικαλείται μαρτυρίες εργαζομένων που αναφέρουν πως σηκώθηκαν πιο αργά από το συνηθισμένο την Παρασκευή κάνοντας λόγο για τις «χαρές και προκλήσεις της αλλαγής σε εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών».

Τα νέα δεδομένα που έχει φέρει εδώ και δυόμισι χρόνια η πανδημία έχουν αλλάξει δραστικά και τον τρόπο εργασίας σε πολλές χώρες στον κόσμο, από τη Βρετανία έως την Ελλάδα και από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Πλέον όταν μπορούν πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται είτε από απόσταση, είτε λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, είτε με κάποιο υβριδικό σύστημα. Φτάνει βέβαια να το επιτρέπει η θέση και τα καθήκοντά τους. Στη Βρετανία, ήδη 10 εκατομμύρια άνθρωποι λένε ότι θα ήθελαν να εργάζονται λιγότερες ώρες, ενώ 3 εκατομμύρια δηλώνουν πρόθυμοι να δεχθούν λιγότερη αμοιβή για τον ίδιο λόγο.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η εργασία για μία λιγότερη ημέρα την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, καθώς και σε πιθανά οφέλη για το περιβάλλον χάρη στη μείωση των μετακινήσεων.

«Η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη εξακολουθούν να είναι μακράν οι πιο δημοφιλείς ημέρες για τους ανθρώπους να εργάζονται στο γραφείο αντί στο σπίτι, έδειξε έρευνα σε σχεδόν 80.000 υπαλλήλους σε 13 χώρες την περασμένη εβδομάδα», σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

 

«Αδειάζουν τα γραφεία»

Η συμμετοχή στα γραφεία μειώνεται σε 12% παγκοσμίως τις Παρασκευές και 13% στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Advanced Workplace Associates που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα. Στο Λονδίνο, οι αλλαγές αυτές φαίνονται και στην κίνηση του μετρό. Τις εβδομάδες πριν από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα της πρωτεύουσας τον Μάρτιο του 2020 πραγματοποιούνταν περίπου 4 εκατομμύρια μετακινήσεις την ημέρα με το μετρό, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή. Πλέον οι διαδρομές της Πέμπτης ξεπερνούν πολλές φορές αυτές της Παρασκευής κατά 200.000, δείχνουν τα στοιχεία.

Τον Ιούνιο η Βρετανία ξεκίνησε το μεγαλύτερο πείραμα τετραήμερης εβδομάδας εργασίας σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες συμφώνησαν να εργάζονται μία ημέρα λιγότερο, με πλήρη αμοιβή και δέσμευση να διατηρήσουν τα συνήθη επίπεδα παραγωγικότητάς τους.

 

Η Οξφόρδη και η παραγωγικότητα

Το πιλοτικό πρόγραμμα παρακολουθείται από ακαδημαϊκούς από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ και το Κολέγιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους. «Εχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τη μετάβαση από μια εβδομάδα έξι ημερών σε μια εβδομάδα πέντε ημερών, επομένως έχουμε καθυστερήσει πολύ μια αλλαγή», λέει στην «Γκάρντιαν» ο Τζο, που είναι διευθυντής της εκστρατείας της 4 Day Week UK.

«Η Βρετανία έχει μια ανθυγιεινή κουλτούρα όπου θεωρείται τιμητικό να εργαζόμαστε συνεχώς, ωστόσο τα επίπεδα παραγωγικότητάς μας είναι χαμηλά και οι νεότερες γενιές όλο και περισσότερο αποφεύγουν να καθορίζονται από έναν τρόπο ζωής με εξάντληση», αναφέρει.

Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας δείχνουν ότι το 2019 η παραγωγικότητα της Βρετανίας για κάθε ώρα εργασίας ήταν χαμηλότερη από αυτή των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ενώ η παραγωγή ανά εργαζόμενο των άλλων χωρών G7 ήταν κατά 13% υψηλότερη από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: