Τεράστιες ζημιές από τον καύσωνα, που σάρωσε την περιοχή έχει υποστεί η επιτραπέζια σουλτανίνα στον Άσσο-Λεχαίο-Περιγιάλι, Εξαμίλια και Αρχαία Κόρινθο του Δήμου Κορινθίων, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας άλλη μία σοδειά τους να πηγαίνει χαμένη.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι αγρότες της περιοχής, για άλλη μία χρονιά οι κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν το δυναμικότερο προϊόν της περιοχής, το επιτραπέζιο σταφύλι σουλτανίνα, αλλά και τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ποικιλίες (prime, superior, αττική), σε μια ακόμα καταστροφή.
Ήδη συντάχθηκε και θα κατατεθεί αίτημα προς τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες τις τελευταίες ημέρες, ενώ με επστολή τους προς τον ΕΛΓΑ και άλλους φορείς, οι συνεταιρισμοί της περιοχής, ζητούν μεταξύ άλλων, την άμεση και γρήγορη εκτίμηση των ζημιών καθώς και δίκαιες αποζημιώσεις.
«Το κακό όπως σας προαναφέραμε είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, που έχουν να κάνουν τόσο με το κλίμα όσο και με το υπέδαφος. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την περιοχή μας με αποτέλεσμα οι δυσμενείς συνέπειές της να παγιώνονται χρόνο με το χρόνο», επισημαίνεται στην επιστολή.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας τριετίας τείνει να οδηγήσει μεγάλες περιοχές του νομού σε πλήρη ερημοποίηση: «Οι δυσμενείς συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς (δύο παγετοί και τρεις παρατεταμένοι καύσωνες), εκτός από την καταστροφή της περσινής παραγωγής έκαναν τεράστια ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα είναι στον πρώτο παρατεταμένο καύσωνα της φετινής χρονιάς ο οποίος βρήκε την καλλιέργεια σε ένα κρίσιμο στάδιο (περκασμός ή αλλιώς γυάλισμα) η καταστροφή μεγάλου μέρους των καλλιεργούμενων εκτάσεων σουλτανίνας να είναι σχεδόν ακαριαία. Άλλη μια χρονιά χαμένης παραγωγής είναι το τελειωτικό χτύπημα για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής για τους αγρότες μας αλλά και για όλους τους κλάδους που κινούνται πέριξ αυτών», τονίζεται.
Τα μέτρα που ζητούν οι αγρότες ώστε να μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να επιβιώσει και να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτό το δυναμικό προϊόν που φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στην χώρα είναι:
• Άμεσες και γρήγορες εκτιμήσεις των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις.
• Πάγωμα για έναν χρόνο των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών που αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.
• Λήψη και επιδότηση ενεργητικών μέτρων για αποφυγή επιβαρυντικών για την περιοχή φαινομένων (παγετός, χαλάζι) και ενίσχυση των αναμπελώσεων στις περιοχές που το φυτικό κεφάλαιο έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.
• Άμεση αποπεράτωση του φράγματος Ασωπού, κατασκευή δικτύων αλλά και εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε να μην πηγαίνει ούτε η παραμικρή ποσότητα νερού χαμένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου