5 Σεπτεμβρίου 2022

Τουλάχιστον 112 νεκροί από τις πλημμύρες στο Σουδάν

 Τουλάχιστον 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς στο Σουδάν εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που σαρώνουν τη χώρα από την έναρξη της περιόδου των βροχών τον Μάιο, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή.

Στο Σουδάν καταγράφονται ισχυρές βροχοπτώσεις την περίοδο μεταξύ του Μαΐου και του Οκτωβρίου. Η αφρικανική χώρα πλήττεται το διάστημα αυτό, σχεδόν κάθε χρόνο, από εκτεταμένες πλημμύρες που καταστρέφουν σπίτια, υποδομές και σοδειές.

Ο απολογισμός των θυμάτων μέχρι στιγμής φέτος έχει φθάσει «τους 112 νεκρούς και άλλους 115 τραυματίες», ανέφερε ο Αμπντελτζαλίλ Αμπντελραχίμ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας.

Ως αυτό το στάδιο, «34.944 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και (άλλες) 49.060 υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Χαρτούμ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Αύγουστο εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρών σε έξι πολιτείες του Σουδάν, την ώρα που το κράτος της Αφρικής παραμένει βυθισμένο σε σοβαρή οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο ένας Σουδανός στους τρεις χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 200% σε μηνιαία βάση, το νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και, αφότου επιβλήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα την 25η Οκτωβρίου 2021 υπό τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, η τιμή του ψωμιού έχει δεκαπλασιαστεί.

Επικαλούμενος κυβερνητικά δεδομένα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πληγέντες σε όλο το Σουδάν από την έναρξη της περιόδου των βροχών είναι πλέον 226.000.

Οι πολιτείες του Νείλου, του Βόρειου Κορντοφάν, του Νότιου Κορντοφάν, του Κασάλα και του Γκανταρέφ, όπως και αυτή του Νταρφούρ, συγκαταλέγονται σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι οι πλημμύρες μπορεί να πλήξουν ως και 460.000 ανθρώπους φέτος, πολύ περισσότερους από τον μέσο όρο των 388.600 από το 2017 ως το 2021..amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: