27 Σεπτεμβρίου 2022

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι παρεμβάσεις για τιμή ακόμη και κάτω του 1 ευρώ—Έως τον Δεκέμβριο η επιδότηση στην αντλία

 Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι από 15.10 έως 31.12.2022 "επιδοτείται" από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης- θέρμανσης.

Έως τον Δεκέμβριο -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- θα επιδοτείται απευθείας στην «πηγή» το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να προκύπτει έκπτωση κατά την παράδοσή του στους καταναλωτές: Τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε στη Βουλή καθορίζει το ποσό της επιδότησης στα 20 λεπτά ανά λίτρο ή 23-25 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα περιορίσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που έκλεισε πέρυσι τον Απρίλιο, δηλαδή 1,60 ευρώ το λίτρο.

 Ανάλογα βέβαια και με την πορεία των διεθνών αγορών που δείχνουν αυτή την στιγμή να έχουν πτωτικές τάσεις, η τιμή του πετρελαίου στην λιανική ενδέχεται να διαμορφωθεί ακόμη και χαμηλότερα από την περιοχή των 1,30-1,35 ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι φέτος θα χορηγηθεί και αυξημένο επίδομα θέρμανσης, όσες οικογένειες το λάβουν θα διαπιστώσουν ότι το πετρέλαιο θα τους κοστίσει γύρω στο ευρώ και ίσως και κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο.

Τι αναφέρει η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης

Όπως και να έχει με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι από 15.10 έως 31.12.2022 “επιδοτείται” , από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο».

Βασικό ρόλο λοιπόν στην διαμόρφωση της τελικής τιμής θα παίξει η επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ στην αντλία, η οποία στόχο θα έχει τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,30-1,35 ευρώ.

Το ποσό που διατίθεται αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί η επιδότηση που έρχεται στην αντλία με τρόπο παρεμφερή της μείωσης που έγινε και για το πετρέλαιο κίνησης.

Ψαλιδίζει περαιτέρω το κόστος το επίδομα θέρμανσης

Αλλά και οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης θα περιορίσουν το τελικό κόστος της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους.

Τι αλλάζει λοιπόν στο επίδομα; Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν αυξάνεται απλώς το επίδομα βάσης από τα 300 στα 350 ευρώ, αλλά διπλασιάζεται η επιδότηση για όσους χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί άλλου τρόπου θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρσι.

Έτσι, ειδικά για τους νέους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το ποσό βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή 700 ευρώ, εφόσον όμως δεν καταναλώσουν φυσικό αέριο.

Συνεπώς:

  • όλοι οι νέοι δικαιούχοι λόγω αυξημένων εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και
  • όσοι περσινοί δικαιούχοι που δεν είχαν παραγγείλει και δηλώσει αγορές πετρελαίου επειδή άναβαν τα κλιματιστικά επιστρέψουν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης

θα έχουν επιδότηση με ποσό βάσης 700 ευρώ.

Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Πώς θα υπολογίσετε το ακριβές ποσό του επιδόματος που σας αναλογεί

Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος να υπολογίσει τα χρήματα που θα πάρει στο χέρι ως δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης;

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, που διαμορφώνεται από 0,12 (ο οποίος ισχύει σε νησίδες όπως η Ρω) έως 1,62 (συντελεστής που ισχύει για το Βελούχι) αναλόγως του οικισμού στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Αντιστοίχως οι νέοι δικαιούχοι κάνουν την ίδια διαδικασία, βάζοντας όμως στην «εξίσωση» ως βασικό ποσό τα 700 ευρώ, αντί των 350 που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους..enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: