5 Σεπτεμβρίου 2022

Λιζ Τρας: Ποια είναι η «Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα»—Το σκάνδαλο με την εξωσυζυγική σχέση

 Η Λιζ Τρας είναι η επόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον ως ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά από πού προήλθε και τι την κάνει να ξεχωρίζει; 

Είναι βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος από τον Μάιο του 2010, για την εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία. Ως υπουργός Εξωτερικών παρέμεινε πιστή στον Τζόνσον μέχρι το πικρό τέλος καθώς άλλοι υπουργοί τον εγκατέλειψαν.

«Είναι ένα άτομο με ισχυρή γνώμη όσον αφορά στο τι θέλει», είπε ο αδελφός της, Φράνσις, το 2017, όταν περιέγραφε την εφηβική μανία της μεγαλύτερης αδελφής του με τη χορτοφαγία. Όταν η οικογένεια έπαιζε Cluedo ή Monopoly, “έπρεπε να κερδίσει”, πρόσθεσε.

Τρας
Η οικογένεια Τρας

Υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, στην Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και ως Υπουργός Γυναικών και Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Έχει επίσης, υπηρετήσει ως Υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ως Αρχιγραμματέας του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2017 έως το 2019 και ως Υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2016 έως το 2017, στην Κυβέρνηση της Τερέζας Μέι. Τέλος, υπηρέτησε ως Υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2014 έως το 2016, στην Κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ιδεολογικά, θεωρείται βρίσκεται στο φάσμα του φιλελεύθερου συντηρητισμού. Είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης της ελεύθερης αγοράς. Ανήκει στην Ελευθεριακή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος. Πολλά ΜΜΕ την έχουν παρομοιάσει με την «Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα». Αρχικά ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, μετά όμως άλλαξε γνώμη.

Ήταν υποψήφια για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ύστερα από την ανακοίνωση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος, τον Ιούλιο του 2022. Στις 20 Ιουλίου 2022, κατά τον τελευταίο γύρο από τις εκλογές των βουλευτών, κατάφερε να λάβει 113 ψήφους, ερχόμενη δεύτερη μετά τον Ρίσι Σούνακ, και εκτοπίζοντας οριακά την Πένι Μόρντοντ. Μαζί με τον Σούνακ, θα είναι μονομάχοι για την ηγεσία του κόμματος.

Λιζ Τρας

Από την Οξφόρδη στην κορυφή της πολιτικής σκηνής

Η Λιζ Τρας, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1975 στην Οξφόρδη της Αγγλίας, όπου παρέμεινε έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Είναι κόρη του Καθηγητή μαθηματικών Τζον Κέννεθ Τρας και της νοσηλεύτριας Πρισίλα Μαίρη Γκράσμπι. Μεγάλωσε στο Ρένφριουσαϊρ της Σκωτίας, σε μία οικογένεια σοσιαλιστικών πεποιθήσεων. Επίσης, έζησε στον Καναδά για έναν χρόνο.

Στη συνέχεια, φοίτησε στο Λύκειο “Roundhay School” στο Λίντς της Αγγλίας, όπου και αποφοίτησε το 1993. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο (BA) το 1996. Επίσης, είναι διπλωματούχος Διοικητικής Λογιστικής.

Μετά από την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη Shell Oil και στη συνέχεια, εργάστηκε ως οικονομική διευθύντρια στη Βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless Worldwide. Έχει συγγράψει δύο βιβλία

 Κατά τα φοιτητικά της χρόνια, ήταν ενεργό μέλος του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Lib Dems). Μάλιστα διατέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Νεολαίας του κόμματος. Το 1996, εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα.

Η Τρας, είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Διαμερίσματος του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο, το 1998 και το 2002. Το 2006, κατάφερε να εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος για το Νότιο Έλθαμ του Λονδίνου, παραμένοντας στην έδρα αυτή έως το 2010.

Η προσωπική ζωή της Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας, είναι παντρεμένη από το 2000, με τον οικονομολόγο Χιου Ο’Λίρι, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μαζί δύο κόρες. Διαμένει στο Λίντς της Αγγλίας. Έχει δηλώσει ότι είναι μέλος της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Πώς ο Χιου Ο’ Λίρι συγχώρεσε την απιστία

Ο σύζυγός της Χιου Ο’ Λίρι, σύμφωνα με τα βρετανικά ταμπλόιντς συγχώρησε την απιστία της Λιζ, καθώς ήταν και είναι η αγάπη της ζωής του. H κυρία Τρας ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο το 2006 μετά τη δημοσιοποίηση της σχέσης της με τον πρώην βουλευτή των Τόρις κ. Φιλντ.

Ο κ. Φιλντ, ο οποίος ήταν σκιώδης υπουργός για το Λονδίνο, ορίστηκε ως πολιτικός της μέντορας. Η σχέση τους κράτησε περίπου 18 μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2005.

Η είδηση ​​του σκανδάλου κυκλοφόρησε στην Daily Mail το 2006, όταν ο 12χρονος γάμος του Φιλντ διαλύθηκε και κατέληξε σε διαζύγιο. Ωστόσο, η σχέση της κυρίας Τρας και του Ο’ Λίρι επέζησε.

Όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση από την Daily Mail, ο Ο’ Λίρι είπε: «Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό».

Σε μια συνέντευξη του 2019 στο You Magazine, η Λιζ Τρας τόνισε: «Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη παντρεμένη»

Όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση από την Daily Mail, ο Ο’ Λίρι είπε: «Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό».

Σε μια συνέντευξη του 2019 στο You Magazine, η Λιζ Τρας τόνισε: «Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη παντρεμένη»

  Όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση από την Daily Mail, ο Ο’ Λίρι είπε: «Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό».

Σε μια συνέντευξη του 2019 στο You Magazine, η Λιζ Τρας τόνισε: «Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη παντρεμένη»

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: