5 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας

H Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε το 2012 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα αποδημίας της Μητέρας Τερέζας, που υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα της διεθνούς φιλανθρωπίας.

Η σημερινή ημέρα τιμά όσους και όσες βοηθούν τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας και να προάγουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες σ’ όλο τον κόσμο. Η φιλανθρωπία, όπως και η έννοια του εθελοντισμού, εξασφαλίζει αληθινούς κοινωνικούς δεσμούς και συντελεί στη δημιουργία πιο συνεκτικών και κοινωνιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η φιλανθρωπία, όπως και η έννοια του εθελοντισμού, παρέχουν πραγματικό κοινωνικό δεσμό και συμβάλλουν στη δημιουργία περισσότερο ανθεκτικών, περιεκτικών κοινωνιών. Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την προστασία των παιδιών. Βοηθά στην πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Προωθεί επίσης τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και των μη προνομιούχων και διαδίδει το μήνυμα της ανθρωπότητας σε συγκρουσιακές καταστάσεις.

Ο πρωταρχικός σκοπός της Διεθνούς Ημέρας Φιλανθρωπίας είναι να καλλιεργήσει τη συναίσθηση και να εξασφαλίσει ένα κοινό βήμα για δραστηριότητες συνδεόμενες με τη φιλανθρωπία, σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. 

Ποιά ήταν η Μητέρα Τερέζα

Η Αλβανικής καταγωγής, Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε το 1910 στα Σκόπια. Μετακόμισε στην Ινδία το 1929 και στην συνέχεια ορκίστηκε μοναχή της Καθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας το 1931. Ξεκίνησε το ιεραποστολικό της έργο 1950 και προχώρησε σε αναρίθμητα έργα ανά τον κόσμο για να βοηθήσει φτωχούς και άρρωστους.

Ενδεικτικά μερικά από τα έργα της ήταν το άνοιγμα ορφανοτροφείου στην Καλκούτα όπως και η ίδρυση νοσοκομείων και ορφανοτροφείων σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στη Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία. βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ το 1986, καθώς και τα θύματα του σεισμού στην Αρμενία το 1988.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1979 έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ως αναγνώριση της προσφοράς της. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997 σε ηλικία 87 ετών. Έπειτα από τον θάνατο της, ξεκίνησε η διαδικασία αγιοποίησης της η οποία ολοκληρώθηκε το 2016 από τον Πάπα Φραγκίσκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: