4 Σεπτεμβρίου 2022

Τα κορυφαία λαχανικά για το συκώτι σας


 Αυτά είναι μερικά από τα κορυφαία λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας για να «θωρακίσετε» το συκώτι σας. 

 Το συκώτι σας πρόκειται για ένα ζωτικό όργανο με ποικίλες λειτουργίες που περιλαμβάνουν την συμβολή στην πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, την αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, τον καθαρισμό των τοξινών από το αίμα και τη σύνθεση πρωτεϊνών. Ενώ το συκώτι έχει τη μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη, δεν είναι άτρωτο και οι διατροφικές σας επιλογές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην λειτουργία του.

Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το συκώτι και μια ιδιαίτερα σημαντική ομάδα τροφίμων είναι τα λαχανικά.

Παντζάρια

Ενώ μπορεί να μην ταιριάζουν στους γευστικούς κάλυκες όλων, τα παντζάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος. Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός παντζαριού είναι ένα ρόφημα που «προάγει την υγεία» και «προλαμβάνει τις ασθένειες» και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του ήπατος.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα διερευνήθηκε η επίδραση του παντζαριού στην υγεία του ήπατος και διαπιστώθηκε ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από ορισμένες κατηγορίες καρκινογόνων παραγόντων.

Ενώ υπάρχουν περισσότερα για να μάθουμε για την επίδραση του παντζαριού στο συκώτι, τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο παντζάρι, που ονομάζονται βεταλαΐνες, έχουν αντικαρκινογόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν γίνει πιο δημοφιλές λαχανικό τα τελευταία χρόνια και για καλό λόγο. Ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να παρέχουν τόνους βιταμινών και μετάλλων, περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να βοηθούν στην ηπατική λειτουργία.

Σε επιστημονική μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, φάνηκε να αυξάνουν τα επίπεδα των αποτοξινωτικών ενζύμων στο ήπαρ και τους πνεύμονες. Τα γλυκοσινολικά οξέα πρόκειται για μια μοναδική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά που εμπλέκονται σε ενζυμικές αντιδράσεις που μπορούν να αποτοξινώσουν τις καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα.

Πράσινα και φυλλώδη

Αυτή η ομάδα λαχανικών περιλαμβάνει το kale, το σπανάκι και τις λαχανίδες τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά για τη συνολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του ήπατος. Όπως και τα άλλα λαχανικά αυτής της λίστας, τα φυλλώδη πράσινα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά μπορούν να προστεθούν σε μια σαλάτα ή smoothie για να τα απολαύσετε ωμά ή να μαγειρέψετε με διάφορους τρόπους.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: