13 Σεπτεμβρίου 2022

Τι αλλάζει στις δωρεές χρημάτων


 Σε μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών για τις χρηματικές γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.Αφορολόγητες θα είναι οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας, ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Ωστόσο, για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, ορίζεται ως προϋπόθεση η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Το υπουργείο Οικονομικών με νέα διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, διορθώνει τη διάταξη για τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών, με τη ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Η διάταξη που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια), η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10% μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ. Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Τώρα η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 μεταξύ των δικαιούχων της α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δρομολογεί την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty. Οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στη Εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το τάμπλετ με λίγα «κλικ».

Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις ΔΟΥ, ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τους μπελάδες με την Εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών, δηλαδή τα χρήματα που βρίσκονται… σε στρώμα, σεντούκι κ.λπ.

Επίσης όσοι δωρίζουν χρηματικά ποσά (οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες κ.λπ.) θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: