22 Σεπτεμβρίου 2022

Πόσο υγιής είναι ο δικός σας εγκέφαλος;

 Αυτά είναι τα πέντε σημάδια που «μαρτυρούν» υγιή εγκέφαλο…

Ενώ συχνά αναζητούμε τις βέλτιστες μεθόδους για να ενισχύσουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία, “θωρακίζοντας” τον εγκέφαλο, ξέρουμε πραγματικά πώς να την υποστηρίξουμε σωστά;

Το πρώτο βήμα για να το καταφέρουμε είναι ο καθορισμός του ορισμού της υγείας του εγκεφάλου, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περιλαμβάνει την “κατάσταση στην οποία κάθε άτομο μπορεί να συνειδητοποιήσει τις δικές του ικανότητες και να βελτιστοποιήσει τις γνωστικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και συμπεριφορικές λειτουργίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων στην ζωή”.

Για να το θέσουμε πιο ξεκάθαρα η φροντίδα του εγκεφάλου είναι απαραίτητη για την συνολική υγεία και ευεξία σας, καθώς αποτελεί όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο σε σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος, από τις σκέψεις και τα συναισθήματα μέχρι την πέψη, την ρύθμιση ορμονών και πολλά άλλα.

5 ενδείξεις που μαρτυρούν υγιή εγκέφαλο

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός σας είναι υγιής, περιλαμβάνουν:

Γνωρίζετε πώς να χαλαρώνετε

Ο ύπνος σας βρίσκεται ψηλά στην λίστα με τις προτεραιότητες σας. Με άλλα λόγια, εάν μπορείτε να κοιμάστε εύκολα, να κοιμάστε όλη τη νύχτα και να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, αυτός είναι ένας καλός δείκτης της συνολικής υγείας και ευεξίας του εγκεφάλου.

Πέρα από την κούραση ή την νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει επίσης τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε, να ανταποκρίνεστε σε καταστάσεις με ευκολία και ταχύτητα και να παραμένετε συγκεντρωμένοι κατά την ολοκλήρωση μιας εργασίας αποτελούν ένδειξη υγείας του εγκεφάλου.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τα συναισθήματα σας

Το να μπορείτε να ηρεμείτε σε στιγμές υψηλού στρες μέσω της βαθιάς αναπνοής, της άσκησης ή του διαλογισμού, δείχνει την ικανότητα σας να ελέγχετε το νευρικό σας σύστημα.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη συναισθηματική ρύθμιση; Η ικανότητα εφαρμογής συλλογιστικών δεξιοτήτων σε καταστάσεις υψηλού στρες.

Από την άλλη πλευρά, οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις (ειδικά οι αρνητικές) δείχνουν το αντίθετο και μπορεί να είναι πρόδρομοι κατάθλιψης ή άγχους. Το να μπορείτε να αφήσετε τα “πράγματα να κυλήσουν”, το να έχετε υγιείς σχέσεις και το να διαχειρίζεστε καλά το άγχος σας, όλα αποτελούν ενδείξεις εγκεφαλικής ευεξίας.

Για αυτό σταματήστε να το σκέφτεστε και κλείστε αυτήν την συνεδρία yoga, κάντε journaling ή ξεκινήστε θεραπεία, οτιδήποτε χρειάζεστε για να διατηρήσετε αυτήν την πολύτιμη ισορροπία.

Μαθαίνετε γρήγορα και δεν ξεχνάτε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκμάθηση νέων πραγμάτων είναι ζωτικής σημασίας και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς —ή πολύ αργά— για να αρχίσετε να εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας σε νέες δεξιότητες.

Το να διατηρείτε το νου σας ενεργό είναι εξίσου σημαντικό με την κίνηση του σώματος. Η αξιόπιστη μνήμη και η ικανότητα να μαθαίνετε νέα πράγματα είναι σπουδαίοι δείκτες υγείας.

Το έντερο σας είναι… “χαρούμενο”

Γνωρίζατε ότι έχετε δεύτερο εγκέφαλο; Είναι αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς και ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα. Επεξεργάζεται αισθητηριακές πληροφορίες στο έντερο και τις μεταδίδει στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του στέλνει σήματα πίσω στο έντερο για να προσαρμόσει τη λειτουργία του.

Όταν το γαστρεντερικό σύστημα είναι ερεθισμένο, μπορεί να στείλει σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα για να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση.

Απολαμβάνετε την κοινωνική σας ζωή

Τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά για τους κοινωνικούς, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με στενές σχέσεις ζουν περισσότερο, είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν παρουσιάσει βραδύτερη γνωστική εξασθένιση κατά τη γήρανση.

Η κοινωνικοποίηση απαιτεί έντονη αντίληψη, καλή κρίση και ισχυρές δεξιότητες λήψης αποφάσεων, τα οποία είναι βασικά για τη γνωστική ακρίβεια, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Οι σχέσεις γενικά αυξάνουν επίσης τις υγιείς συμπεριφορές και τα θετικά συναισθήματα. Αυτή η κοινωνική υποστήριξη οδηγεί σε…λιγότερες ορμόνες του στρες και συνεπώς μεγαλύτερη μακροζωία και υγεία του εγκεφάλου.w.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: